Nume
Parola
Vizualizări: 2787
Membrii CRD Centru au decis asupra proiectelor care vor fi incluse în Programul Operațional Regional Centru pentru anii 2017-2020
11 Octombrie 2016 — Întruniți în cadrul celei de-a III-a ședințe ordinare din acest an, membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru) au aprobat lista proiectelor care vor fi incluse în Programul Operațional Regional(POR) Centru pentru anii 2017-2020.
La eveniment, în cadrul căruia s-au întrunit 32 din 52 de membri ai CRD Centru și prezidat de dna Eleonora Graur, președinte al CRD Centru, au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, șeful adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Igor Malai, specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), consultanți și experți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și jurnaliști.
La deschiderea ședinței, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, le-a transmis membrilor CRD Centru mesajul de salut din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca. De asemenea, Anatol Usatîi, a vorbit despre importanța ședinței de astăzi, menționînd: „Astăzi vom adopta împreună decizia cu privire proiectele regionale care vor fi evaluate de Comisia interministerială. Vreau să remarc aici faptul că la acest apel de propuneri de proiect am constatat o creștere a calității solicitărilor de finanțare, fapt confirmat și de experții contractați pentru evaluarea Cererilor complete de finanțare.”
Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a ținut să mulțumească celor prezenți pentru participare și implicare activă. ”Mă bucur să vă salut aici la Ialoveni, mulțumindu-vă pentru că ați găsit timp în agenda Dvs pentru a participa la această ședință importantă pentru dezvoltarea Regiunii Centru. Sunt sigur că cooperarea dintre ADR și CRD Centru va fi una fructuoasă.” a adăugat, directorul ADR Centru.
Participanții la ședință au audiat Raportului cu privire la implementarea Stategiei de Dezvoltare Regională (SDR) Centru în perioada ianuarie-septembrie 2016, dar și Raportul de evaluare a cererilor complete de finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), depuse în cadrul Concursului de propuneri de proiecte în anul 2016.
Tot în cadrul întrunirii de astăzi, membrii CRD Centru au discutat lista proiectelor prioritare care vor fi înaintate spre evaluare Comisiei interministeriale și au convenit ca, începînd cu ziua de azi, să se acorde 5 zile pentru depunerea contestațiilor și analiza acestora. După definitivarea listei, aceasta va fi transmisă Comisiei interministeriale pentru inițierea următoarei etape de evaluare.
Dna Ala Bragoi, șeful secției Planificare strategică și programare din cadrul ADR Centru, a prezentat situația curentă vizavi de progresul realizat în procesul de elaborare a Programelor regionale sectoriale în domeniul infrastructurii de suport pentru mediul de afaceri și, respectiv, în domeniul dezvoltării turismului. În acelaș timp a fost menționată necesitatea furnizării informației și a datelor actuale și relevante acestor domenii de către Consiliile raionale din Regiunea centru.
Totodată, șeful secției Managementul proiectelor din cadrul ADR Centru, Oleg Secrieru, a prezentat membrilor CRD un raport de evaluare a impactului proiectului „Colaborare regională pentru îmbunătățirea condițiilor social-economice ale satului Sireți, raionul Strășeni". Acest proiect a fost implementat de ADR Centru din FNDR în anul 2013. Raportul cu privire la evaluarea proiectului a fost adus la cunoștință membrilor CRD pentru a accentua importanța asigurării durabilității proiectelor implementate. De asemenea, membrii CRD Centru au propus ca în cadrul ședințelor CRD periodic să fie audiate Rapoartele de monitorizare a durabilității proiectelor implementate.
Tot în cadrul întrunirii de astăzi, Petru Veveriță, Consultant Național Superior GIZ/MSPL a venit cu propunerea de a consulta membrii CRD cu privire la elaborarea unei liste de propuneri referitor la eficientizarea activității CRD Centru.