Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deși au trecut șase ani…

Deși au trecut șase ani de când a eliberat nefondat un interlop, procurorii abia acum au dispus tragerea la răspundere a unui judecător

Deși au trecut șase ani de când  jude­că­to­rul de instru­cţie din raio­nul Rezina, Andrei Bălan, l-a eli­be­rat pe Vitalie Proca, când acesta nu ispă­şise două tre­imi din ter­me­nul de detenţie, abia acum Procurorul General Eduard Harunjen a dispus pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului de instrucţie din cadrul Judecătoriei Rezina pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, legată de învinuirea de săvârșirea unor infracțiuni deosebit de grave şi excepţional de grave şi soldată cu urmări grave (art.307 Cod penal).

Astfel, din materialele procurorilor rezultă că, în luna mai 2010, respectivul magistrat a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu ¼ (adică 3 ani 5 luni şi 4 zile) perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca. De notat că, ultimul fusese condamnat pentru infracțiuni excepțional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezența unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane.

De asemenea, în septembrie 2010, același judecător de instrucție l-a elibererat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe acelaşi condamnat, pe termenul neexecutat de 4 ani, 1 lună şi 18 zile, cu stabilirea obligaţiunilor prevăzute de normele codului de executare.
După eliberarea nefondată a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-și ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul altor state (26 noiembrie 2012 – tentativă de omor pe teritoriul României, fiind condamnat recentdefinitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 21 ani 8 luni închisoare; 20 martie 2012 – tentativă de omor pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii comis asupra cetățeanului Federației Ruse, Gherman Gorbunțov).

Pe 23 sep­tem­brie 2010, jude­că­to­rul de instru­cţie din raio­nul Rezina, Andrei Bălan, l-a eli­be­rat pe Proca, deşi acesta nu ispă­şise două tre­imi din ter­me­nul de detenţie – pre­ve­dere vala­bilă pen­tru eli­be­ra­rea con­di­ţio­nată. Pen­tru asta, Proca ar fi tre­buit să mai exe­cute trei ani.

Mai mult decât atât, Depar­ta­men­tul Insti­tu­ţii Peni­ten­ci­are din R. Mol­dova a precizat că Vita­lie Proca nu a avut nici­o­dată un com­por­ta­ment exem­plar în puş­că­rie, încăl­când de cel puţin 50 de ori regu­la­men­tul regi­mu­lui de detenţie. Totuşi, jude­că­to­rul Andrei Bălan a decis că Proca merită să fie liber pen­tru că are un copil, făcut în închi­soare în tim­pul unei vizite con­ju­gale, dar şi sănă­tate pre­cară.