Rusia ar putea fi implicată direct în operațiunile care au dus la furtul miliardului de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Federația Rusă ar putea fi implicată direct în operațiunile care au dus în 2014 la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, este de părere analistul economic Roman Chircă, Directorul Institutului Economiei de Piață.

Analistul a amintit, în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău, că în acea perioadă Vnesheconombank, o importantă bancă de dezvoltare din Rusia, era acționar la Banca de Economii.

„Vnesheconombank a fost acționar la Banca de Economii, exact în perioada în care se efectua operațiunea ”miliardul”. Vnesheconombank este o bancă de dezvoltare fondată în Federația Rusă, a cărui președinte a board-ului de conducere este premierul Dmitri Medvedev. Este o bancă care acumulează anumite mijloace, face plasamente dar creditează și finanțează proiecte de dezvoltare, ca o formă de expansiune a influenței Federației Ruse, în special în spațiul ex sovietic, prin mijloace financiare și de creditare”, a constatat Chircă.

Acesta spune că este sceptic în ceea ce privește întoarcerea banilor furați.

„Asta complică și arată că cineva din exterior a consultat sau a ajutat intermedierea acestor fonduri, de aceea sunt sceptic la gradul lor de întoarcere”, a mai spus Roman Chircă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...