(INFOGRAFIC) Dodon vs Năstase vs Lupu vs Sandu; Cum au evoluat cei 4 în sondajele din ultima lună

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sondajele realizate în ultima lună arată un favorit clar la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale, liderul PSRM Igor Dodon. Totodată, lupta pentru cea de-a doua poziție în scrutin se dă între trei candidați: Andrei Năstase, Marian Lupu și Maia Sandu.

Cel puțin asta arată cele 5 sondaje făcute publice în lunile septembrie-octombrie, adică perioada electorală. Și dacă în cazul liderului PSRM lucrurile sunt clare, acesta conducând detașat și având o constanță în rezultatele sale, atunci în cazul celorlați candidați lucrurile sunt diferite.

Astfel, pe parcursul acestei perioade s-a înregistrat o creștere constantă a liderului PPDA Andrei Năstase, dar și a președintelui PD, Marian Lupu. În același timp, președinta PAS, Maia Sandu, a înregistrat o ușoară scădere.

Primul sondaj publicat a fost cel al Asociației Sociologilor și Demografilor, realizat în perioada 2-10 septembrie. Atunci Dodon era pe prima poziție, urmat de Maia Sandu, Andrei Năstase și Marian Lupu.

14610723_10154440147210575_1347818750_n
Ca perioadă de desfășurare a cercetării, a urmat sondajul realizat de către Magenta pentru IRI. În acesta, Năstase și Maia Sandu se află deja la egalitate, ambii având câte 15,1% din opțiunile de vot exprimate.

2

A urmat sondajul realizat de către CBS-Axa, în perioada 14-25 septembrie. În această cercetare, la întrebarea de tip deschis, Năstase urcă pe poziția secundă, depășindu-i pe Maia Sandu și Marian Lupu.

3

În cel de-al 4-lea sondaj, realizat de către Intellect-Group în perioada 19-28 septembrie, principala schimbare e apariția lui Marian Lupu pe poziția a 3-a, în timp ce Maia Sandu a căzut până pe 4. Și aici primii doi au fost Dodon și Năstase.

Cattura

În ultima cercetare, realizată tot de către Asociația Sociologilor și Demografilor, în perioada 28 septembrie – 5 octombrie, pozițiile celor 4 candidați s-au păstrat.

5î

Astfel, dacă am compara cifrele celor 4 prezidențiabili cu șanse, se poate vedea clar trendul crescător pe care se află Dodon, Năstase și Lupu, în timp ce Maia Sandu a pierdut constant teren, ajungând de pe poziția a 2-a până pe locul 4.

Cattura
Totodată, cifrele arată că în condițiile în care Andrei Năstase și Maia Sandu urmează să convină asupra unui candidat comun, șansele acestuia de a accede în turul secund ar fi însemnate, scorul însumat al celor doi candidați fiind practic dublu față de cel al lui Lupu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...