Ceaiul de ROZMARIN pentru tratarea INFECŢIILOR din sfera ORL
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust din familia Lamiacee, ce creşte în formă sălbatică în zona mediteraneană, în principal pe soluri calcaroase însă poate fi cultivat şi în grădini. Rozmarinul are numeroase întrebuinţări fitoterapeutice, fiind atât un condiment, o plantă meliferă (mierea de rozmarin este foarte apreciată) dar şi un produs frecvent folosit în parfumerie. Traducerea numelui său latin înseamnă roua mării şi a fost folosit că remediu încă din cele mai vechi timpuri datorită virtuţilor sale medicinale.
Proprietăţile terapeutice ale rozmarinului
Rozmarinul este recunoscut pentru activarea şi îmbunătăţirea funcţiilor digestive şi în special pentru facilitarea funcţiei vezicii biliare (este colagog, facilitând evacuarea bilei). Este un antispastic şi are o acţiune stimulantă asupra sistemului nervos, fiind indicat în tratamentul diverselor cazuri de astenie.
Este folosit şi pentru tratarea infecţiilor din sfera ORL, în special pentru calmarea tusei şi tratarea bronşitelor.
Pe cale externă este folosit pentru reducerea durerilor reumatice sau pentru tratarea problemelor legate de circulaţia sanguină periferică. Se aplică sub formă de comprese cu decoct de rozmarin sau sub formă de creme, geluri sau loţiuni ce au un conţinut de pană la 10 % ulei esenţial de rozmarin.
O baie în care se adaugă ulei de rozmarin este un mod excelent de combatere a reumatismului sau a oboselii.
Forme de utilizare ale rozmarinului
Proprietăţile rozmarinului sunt date de frunze şi de inflorescenţe. Cel mai simplu mod de folosire este sub formă de infuzie sau decoct, caz în care proprietăţile sale digestive fac minuni. Pentru tratamente de lungă durată se pot folosi capsulele cu rozmarin.
Uleiul de rozmarin
Uleiul de rozmarin se poate folosi pentru masaj, pentru baie sau se poate lua pe cale orală, sub formă de picături. Uleiul de rozmarin nu este indicat femeilor însărcinate, copiilor sau persoanelor care au hipersensilitate la această plantă.
Ceai de rozmarin
Ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal, fortifică organismul slăbit, încetineşte procesul de îmbătrânire şi te energizează, mai ales în perioadele când trebuie să mănânci mai puţin. Ceaiul de rozmarin calmează tulburările gastrice şi ajută funcţionarea optimă a ficatului. De asemenea, ceaiul de rozmarin accelerează tranzitul intestinal leneş şi te ajută când ţii o dietă mai severă. Fierbe cel mult un minut o linguriţă de frunze în 250 ml de apă. Serveşte două sau trei ceşcuţe pe zi
Întrebuinţări principale ale ceaiului de rozmarin:
Uz intern: colici abdominale, dispepsii , reumatism, astenie, surmenaj fizic şi intelectual, tonifierea organismului, balonări şi afecţiuni gastrointestinale, anorexie, afecţiuni hepatice şi renale.
Ceai de rozmarin pentru uz extern: reumatism , reconfortarea organismului.
Mod de preparare:
Uz intern: se prepară infuzie din 1 linguriţă frunze la o cană cu apă clocotită.
Uz extern: se prepară decoct din 1 lingură frunze la o cană cu apă.
Mod de administrare:
Uz intern: se beau 2 căni cu pe zi.
Uz extern: se aplică comprese cu decoctul.
Contraindicaţii: a nu se utiliza ceai de rozmarin de către femeile însărcinate
Sursa: frunza-verde.ro
Bătrânii și copiii din Mitropolia Basarabia primesc sprijin din partea Asociației Filantropia Ortodoxă Huși, în cadrul Campaniei de Paști
Primarul de Căușeni, Anatolie Donțu, DECĂZUT din drepturi. Locuitorii din Căușeni sunt așteptați să-și aleagă noul PRIMAR pe 17 noiembrie
MĂRTURII despre foametea organizată de sovietici în Basarabia (II): „Prin împrejurimi - o mulțime de cadavre, pe alocuri mâncate de oameni, ori de animale, nu se știe adevărul. Nu avea cine-i îngropa, fiindcă cei vii erau mai mult morți decât vii”