Preferințele alegătorilor pentru scrutinul prezidențial: Igor Dodon, Andrei Năstase şi Marian Lupu// SONDAJ

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidențiale, pe prima poziție s-ar situa liderul socialiștilor, Igor Dodon, fiin urmat la mare distanță de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, democratul Marian Lupu și de președinta PAS, Maia Sandu. Cel puţin aceasta arată un sondaj făcut public vineri, 7 octombrie, de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Astfel, pentrupreședintele PSRM, Igor Dodon au optat 40,2% din respondenţii deciși să meargă la scrutinul prezidențial din 30 octombrie.

El este urmat de liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase pentru care ar fi votat 14, 9%, de președintele Partidului Democrat, Marian Lupu –  cu 14% și de liderul PAS, Maia Sandu pentru care ar vota 12 la sută dintre alegători.

Cei patru sunt urmați de liderul PPEM  Iurie Leancă – 8,1%, candidatul formațiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubașenco –  4,5% și liderul PL, Mihai Ghimpu – cu 1,1%.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 septembrie -5 octombrie pe un eșantion de 1 162 respondenţi și are o marjă de eroare de 3%.

sondaj

De notat că rezultatele sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor diferă de datele altui sondaj, realizat la comanda Institutului Internațional Republican (IRI), care au devenit cunoscute joi seara.Potrivit sondajului IRI, Igor Dodon este creditat cu 30 la sută din internțiile de vot, în timp ce Maia Sandu și Andrei Năstase ar obține câte 13 la sută. Marian Lupu este cotat cu a patra șansă – 12%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.