Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.10.2016

Laboratorul din Spania a confirmat prezența genomului pestei porcine africane în mostrele prelevate de la animalele din nordul Moldovei

Laboratorul din Spania a confirmat prezența genomului pestei porcine africane în mostrele prelevate de la animalele din nordul Moldovei

Directorul General al ANSA, Gheorghe Gaberi și Directorul General adjunct, Vsevolod Stamati, au susținut un briefing de presă cu privire la situația exceptțională creată de apariția pestei porcine pe teritoriul republicii. Focarele de pestă porcină africană au fost notificate în două localităţi din raionul Donduşeni, amplasat în zona de nord-vest a republicii.

Gheorghe Gaberi a menționat că, în pofida măsurilor întreprinse de către ANSA, începând cu luna martie, în legătură cu pericolul pestei porcine, totuși apariția acestui virus pe teritoriul RM a fost inevitabil. Cele 2 focare au fost depistate în satele Moșana și Cernoleuca, în gospodării individuale, amplasate la 20, și respectiv la 20 de km de frontiera moldo-ucraineană. Subdiviziunea Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Dondușeni a fost alertată atunci când au intervenit primele decese ale porcinelor, care au fost supuse necropsiei, după care au fost prelevate probe pentru cercetări de laborator, apoi au fost nimicite prin ardere, iar rămășițele acestora au fost îngropate la respectîndu-se normele de igienă și cerințele sanitar-veterinare.

Directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, a solicitat autorităţilor și cetățenilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi mobilizare şi să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a preveni răspîndirea acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova. Astăzi se finalizează instalarea filtrelor sanitare în perimetrul celor două zone afectate cât și în preajma lor. Aceste restricții sunt valabile pentru perioada de restricție care durează 45 zile, anunță Serviciul de presă ANSA.

Pentru confirmarea diagnosticului de pestă porcină africană către laboratorul de referință al Uniunii Europene din Madrid, Spania au fost trimise 13 probe recoltate de la 7 porcine domestice, care conţineau 9 probe de organe interne şi 4 probe de ser.

Laboratorul de referință al Uniunii Europene pentru pesta porcină africană a confirmat prezența genomului pestei porcine africane depistat la 6 din 7 porcine.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus