Rusia a interzis importul de porci şi carne de porc din Moldova

Rusia a interzis importul de porci şi carne de porc din Republica Moldova. Decizia a fost luată de Rosselhoznadzor, după ce specialiştii din ţara noastră au confirmat prezenţa pestei porcine în două gospodării din raionul Donduşeni.

“Restricția a intrat în vigoare începând cu joi, 6 octombrie și sunt motivate de izbucnirea a două focare de pestă porcină, dar și de lipsa unor informații care să confirme că autoritățile moldovene au întreprins acțiunile necesare pentru a nu admite răspândirea bolii”, se arată într-un comunicat al Serviciului fitosanitar rus.

Rosselhoznadzor a precizat că interdicția se aplică și importului de porci și carne de porc din alte țări, care au tranzitat teritoriul Republicii Moldova, precum și tranzitului de porci și produse din carne de porc din Republica Moldova prin Federația Rusă cu terță destinație.

Reamintim că în satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni au fost depistate două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine. Probele preluate de la animalele decedate au fost transmise la un laborator acreditat din Spania, iar rezultatele au confirmat prezenţa virusului.

Conform unei dispoziții emisă de autoritățile de la Chișinău satele Moșana și Cernoleuca au fost declarate oficial în stare de alertă, astfel specialiștii urmând să efectueze acțiuni de combatere a virusului pe parcursul a 45 de zile.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la om, dar poate provoca pierderi economice uriaşe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.