(foto) În sectorul Râșcani ar urma să fie edificată o cruce gigantică. Iată unde urmează să fie instalată

vederea-pe-bulevard-01

Un monument crucifix de 22 de metri ar urma să fie construit la staţia terminus a troleibuzului Nr. 10 din bd. Moscova, sectorul Râşcani al Capitalei. Autorul și inițiatorul proiectului este Tudor Botin, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, profesor universitar al UTM.

De menționat că, Consiliul Municipiului Chişinău a adoptat instalarea acestui monument prin hotărârea privind aprobarea bugetului municipal Chişinău pe anul 2014 cu nr.1/3 din 30 ianuarie 2014.

Potrivit autorului proiectului, acest monument va contribui la îmbunătăţirea aspectului arhitectural al bulevardului Moscova, va servi drept monument creştin modern într-o capitală europeană, va deveni un punct turistic atractiv şi va contribui la educaţia tinerei generaţii sub aspect estetic şi cultural.

Monumentul crucifix proiectat în acest sens îmbină în sine atât simbolul creştin al Crucii, cât şi elemente de interpretare naţională, chemând pe oameni la unitatea socială şi solidaritatea umanitară. Acest monument îi va uni în jurul său pe cetăţenii din mun. Chişinău şi nu va face deosebire între etnia lor, apartenenţa lor culturală şi alegerea lor politică. Creştinismul stă la baza culturii europene şi este temelia fundamentală a valorilor umanitare care au dăinuit în acest spaţiu timp de două mii de ani. Creştinismul acestui monument este inspirat din tradiţia milenară a poporului nostru şi din elementele culturale specifice istoriei ţării noastre”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Monumentul este proiectat în patru feţe egale, permiţînd astfel ca vizualizarea lui să fie din toate părţile. El porneşte de pe un soclu de beton armat, pătrat la bază, care apoi trece într-o formă piramidală şi concretizat în crucea cu laturi egale pe orizontală. Soclul se termină cu un brâu pentru inscripţie având în totalitate înălţimea de 3,650 de mm. Pe acest soclu va fi montat monumentul propriu zis ce va fi construit din metal negru cu grosime de 10 mm, acoperit cu grund şi vopsit în culoarea argintie. Partea metalică a monumentului este alcătuită din patru coloane cu ritmuri alternative (compuse din cruci) ce se înalţă pe verticală.

Noutatea artistică a acestor coloane cu cruci este interpretarea lor ca fiind „Cimitir pe verticală” şi urcuşul înaitaşilor noştri spre veşnicie. Această mişcare pe verticală trece prin două galerii. Prima galerie este amplasată puţin mai sus de baza monumentului şi este formată din patru sculpturi reprezentând „faţa lui Iisus de pe mahrama Veronicăi” simbolizând drumul spre Golgota (eveniment descris în Biblie). A două galerie este amplasată sus şi este alcătuită din patru figuri „Iisus răstignit pe Cruce” care simbolizează trecerea prin Hristos Mântuitorul spre veşnicie prin jertfa de sine. Partea de sus a monumentului se încheie cu o platformă dreptunghiulară în formă de coroană, (coroana este un simbol al biruinţei, statalităţii şi dreptăţii), finalizată în cinci cruci clasice. Acestea din urmă simbolizează finalitatea veşnică a jertfelor şi sacrificiilor tuturor celor care au stat la temelia, continuitatea şi verticalitatea neamului nostru”, susține profesorul Tudor Botin.

Potrivit autorului, monumentul este bine proiectat şi ţine cont de toate cerinţele compoziţionale şi inginereşti. El are o înălţime de 22.340 de mm.

monument-coloana-cerului-intersectia-moscova-studentilor-3

monument-t-botin-02

monument-t-botin-01

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente