Fost ministru al Finanțelor: Republica Moldova a dezamăgit UE din cauza politicienilor trișori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a ratat șansa de a rămâne la loc vizibil pe agenda Uniunii Europene, iar alegerile prezidențiale din această toamnă nu prezintă nici interes, dar nici nu reprezintă vreun pericol pentru comunitatea internațională. De această părere este ex-ministrul moldovean al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, economist cu experiență de peste 20 de ani în finanțe, fost senior banker în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Fostul ministru spune că Republica Moldova a dezamăgit comunitatea europeană pentru că s-a furat miliardul de dolari și pentru că politicienii au trișat, astfel partenerii externi au alte probleme importante de rezolvat decât cele din țara noastră.

„Pentru partenerii externi, aceste alegeri nu prezintă nici interes, dar nici nu reprezintă vreun pericol. Ei au probleme mai importante: situația legată de Turcia, Brexit, criza imigranților, etc. Din păcate, Moldova a ratat șansa de a rămâne la loc vizibil pe agenda UE, pentru că a dezamăgit, pentru că s-a furat miliardul, pentru că politicienii au trișat. Acum, Moldova prezintă foarte puțin interes din punct de vedere strategic și nu prezintă deloc interes investițional, deoarece instituțiile statului sunt slabe, la mâna unui dubios. Investitorii nu vin într-o țară în care justiția se face la telefon, pentru că riscă să rămână fără afaceri. Nu sunt indiferentă față de țara mea. Am încercat și în trecut și încerc și acum să ajut din acest punct de vedere Moldova, dar nu pot aduce investitori în Moldova”, a spus fostul ministru, într-un interviu pentru DW Moldova.

Aceasta este de părere că alegerea președintelui prin vot direct nu va produce vreo schimbare palpabilă în Moldova.

„Cel mai probabil, scenariul e scris demult, iar noi asistăm la niște scene de teatru… Se vor schimba doar niște „actori”. Poate va fi sacrificat și cineva din „regie”, că trebuie să mimeze cumva o pretinsă „curățenie” în sistem. Asta place celor de afară. Dar dacă cineva e atât de naiv și crede că gruparea care controlează astăzi puterea la Chișinău își dorește cu adevărat reforme – e problema lui. La crearea actualului sistem nociv, cu rezistență patologică la reforme, s-a lucrat din greu ani de zile, iar acum această „găinușă de aur” produce bani pentru gruparea care a crescut-o. Acceptarea reformelor ar însemna să renunțe de bună voie la a mai controla fluxurile financiare. Vă imaginați una ca asta? E ridicol să mizezi pe faptul că o „elită” politică dubioasă și șantajabilă va implementa mâine niște reforme care le-ar pune în pericol libertatea și averile exponenților acestei „elite” putrede”, mai spune Mariana Durleșteanu.

Astfel, fostul senior banker în cadrul BERD apreciază că votul din 30 octombrie va fi unul al disperării și lehamitei, pentru că cetățenii sunt hrăniți până la intoxicare cu dezgustătoarea „stabilitate”.

„Cred că va fi un vot al disperării și lehamitei, pentru că cetățenii sunt hrăniți până la intoxicare cu dezgustătoarea „stabilitate”, îndrăgită de UE și Washington, care se fac a nu vedea starea de captivitate a statului Republica Moldova. În paralel, guvernanții de la Chișinău tolerează molcom acțiunile sfidătoare ale Rusiei. De fapt, cetățenii vor avea de ales între doi candidați, chiar dacă lista pretendenților la fotoliul de șef al statului este mare. Nu cred că după dezamăgirile din ultima vreme, după răsunătoarele scandaluri de corupție, cetățenii vor mai vota geopolitic sau doctrine politice. Pe fondul dezamăgirii și sărăciei, cred că va câștiga cel care va reuși aproape imposibila performanță de a le reda oamenilor o minimă speranță în ziua de mâine”, a mai spus Mariana Durleșteanu, pentru sursa citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...