13:07:05 29.03.2024
Stiri

REMANIERI fără precedent în sistemul judecătoresc. Vor fi schimbați TOȚI președinții de instanțe

Politică 05.10.2016 15:12 Vizualizări4735 Autor: Ziarul National
REMANIERI fără precedent în sistemul judecătoresc. Vor fi schimbați TOȚI președinții de instanțe


Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte la judecătoriile nou-create, urmare a optimizării hărții judecătorești.

Potrivit unei legi adoptate în aprilie curent, începând din 1 ianuarie 2017, în R. Moldova urmează să rămână 14 instanțe judecătorești, la Bălți, Anenii Noi, Cimișlia, Edineț, Cantemir, Strășeni, Căușeni, Comrat, Criuleni, Drochia, Soroca, Hâncești, Ungheni, Orhei și Chișinău. Mandatele actualilor președinți și vicepreședinți de judecătorii expiră pe data de 1 ianuarie 2017, iar de la începutul anului urmează să intre în funcții noii șefi de instanțe. Legea cu privire la optimizarea judecătoriilor prevede că un președinte de instanță nu poate deține mai mult de două mandate. Experții observă însă că această normă legală nu se aplică față de noii președinți aleși.

„Foarte interesante aspecte. Cum de nimeni încă nu le-a contestat la Curtea Constituțională?”, se întreabă președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea.

La ședința de ieri a CMS, membrii Consiliului au mai decis să anuleze toate concursurile pentru funcțiile de judecători în instanțele naționale și au anunțat un nou concurs pentru suplinirea funcțiilor de judecători în instanțele care vor fi create după 1 ianuarie 2017.

CSM a explicat că, potrivit efectivului-limită stabilit de CSM, de la începutul anului viitor se va micșora numărul de posturi de judecători, fiind reduse astfel și unele funcții pentru care au fost anunțate anterior concursuri.

Pentru optimizarea hărții judecătorești vor fi necesare 1,2 miliarde de lei. Ținând cont de faptul că optimizarea va aduce economii anuale de 46 de milioane de lei, recuperarea investiției va fi capabilă abia peste 30 de ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md