00:44:31 20.04.2024
Stiri

PREMII // Cine sunt cei mai buni PEDAGOGI din R. Moldova

Social 05.10.2016 13:00 Vizualizări1888 Autor: Ziarul National
PREMII // Cine sunt cei mai buni PEDAGOGI din R. Moldova edu.gov.md


Tradițional, ministerul Educației premiază în fiecare an cei mai buni lucrători din domeniul educației în preajma Zilei Internaționale a Lucrătorului din Învățământ.

În acest an, Cristina Aparatu de la grădinița nr. 143 din Chișinău a fost declarată „Educatorul anului 2016”, Viorica Morcov de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din capitală – „Învățătorul anului 2016”, iar Valentina Boboc, profesoară de istorie și educație civică la Liceul Teoretic „Natalia Dadiani” din municipiul Chișinău – „Profesorul anului 2016”.

Pe lângă titlul de „Educatorul anului”, „Învăţătorul anului” sau „Profesorul anului”, cele trei învingătoare au primit gradul didactic următor celui pe care îl deţin, un premiu de 50 000 de lei și o Diplomă de la Ministerul Educației.

La ediția a X-a a concursului au participat 1 100 cadre didactice de la instituțiile de învățământ general din toată republica. Competiția s-a desfășurat în trei etape: locală, raională/municipală și republicană.

Tot cu această ocazie, alte 50 de cadre didactice de la diferite instituții de învățământ au primit diplome de la Guvern, înmânate de ministra Educației Corina Fusu, pentru rezultate remarcabile în activitatea didactică, promovarea studiilor de calitate, măiestrie profesională și perseverență în implementarea politicii de stat în domeniul educației.

„Activez în sistemul educațional de 47 de ani și accentuez că întotdeauna au existat greutăți, însă acum beneficiem de autonomie financiară. Datorită acesteia, avem posibilitatea de a implementa proiecte în școală, de a dota laboratoarele și de a crea condiții mai bune atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Un manager trebuie să fie activ, să identifice noi oportunități și să își utilizeze pe deplin abilitățile”, a declarat Andrei Zgârcu, manager al Liceului Teoretic „Nicolae Donici” din satul Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni.

Astăzi, ministra Educației, Corina Fusu, a făcut public un mesaj prin care felicită cadrele didactice din R. Moldova: „E ştiut că educaţia este privită astăzi ca un proces social,școala fiind o parte a societăţi, unde copilul e pregătit să rezolve complicatele probleme ale vieţii. De aici reiese rolul profesorului, care constă în a-i educa pe elevi în spiritul unui mod demn de viaţă, educaţia fiind capabilă să garanteze unitatea şi coeziunea civică şi morală. Pentru aceasta copiilor, inclusiv copiilor defavorizaţi, trebuie să le fie înlesnit accesul la studii, încurajându-i pe calea respectului faţă de sine şi faţă de cei din preajmă. A le cultiva copiilor, adolescenţilor şi tinerilor sentimentul propriei lor valori, a-i face să fie capabili de a se bucura de performanţele societăţii în care trăiesc şi de a juca un rol activ în evoluţia ei, în aceasta constă misiunea educaţiei. Vă îndemn, stimaţi profesori, să orientaţi tânăra generaţie pe făgaşul developării cât mai depline a talentului şi a creativităţii ei. Vă felicit cu prilejul Zilei internaţionale a lucrătorului din învăţământ,dorindu-vă multă sănătate, mari succese pe tărâmul pedagogic şi bucuria deplină a fructificării muncii dumneavoastră”.

La momentul actual, în sistemul de învățământ preuniversitar al R. Moldova activează 42 110 cadre didactice. În învățământul superior lucrează 5 305 profesori.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md