Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate

„Pe Sănătate INFO aflați că Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale a anunțat licitație publică pentru procurarea medicamentelor necesare spitalelor în anul 2017. Pentru aceasta s-au planificat cheltuieli de aproximativ 500 de milioane de lei. O anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice arată că, în anii precedenți, banii publici destinați pentru achizițiile în Sănătate - aproape 800 de milioane de lei - au ajuns în mare parte pe conturile a șapte companii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

Patru dintre acestea au fost incluse în 2015 în lista de interdicții a Agenției de Achiziții Publice. Asta după ce instituțiile medicale din Moldova s-au pomenit într-o criză de medicamente provocată, potrivit autorităților, de boicotul acestor firme care au întârziat să livreze preparatele. Companiile au scăpat însă nepenalizate. Între timp, Ministerul Sănătății își propune să creeze o instituție nouă, Centrul pentru achiziții publice centralizate în Sănătate​, prin intermediul căreia ar urma să fie făcute toate licitațiile în domeniu. Unii foști manageri de spitale însă susțin că noua structură ar putea complica și mai mult lucrurile.

Vine la Chișinău tocmai de la hotarul cu Ucraina pentru o procedură care îl ține în viață. Face acest lucru de aproximativ șase ani și nu se plânge că distanța e prea mare. Știe că doar așa își poate curăța organismul de toxine. Cei câte 400 de km pe care îi parcurge de trei ori pe săptămână sunt o nimica toată pentru Igor Detișen, bărbatul care pe lângă faptul că suferă de insuficiență renală, este și orb. Povestea lui nu te lasă să-i treci pe alături și să nu-l admiri pentru optimismul pe care-l are și zâmbetul care-i luminează sufletul. Nu i-a permis durerii să-i acapareze inima și trăiește viața la intensitate maximă. Regretă doar că și-a dat seama prea târziu de acest lucru. Dar, spune că recuperează.

Tot pe Sănătate INFO află și confesiunile Anei Fuior, studenta de la medicină în anul V, care a avut șansa să învețe un an în Lituania. Asta datorită unui program de burse Erasmus Mundus. Fata a trecut prin experiențe frumoase, iar acum viața ei a luat o altă întorsătură, spune ea. Ana ne-a povestit cum a fost această experiență în străinătate și care sunt diferențele dintre sistemul de sănătate moldovenesc și cel din Lituania.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG