Revoltător! Miliția transnistreană a intrat în case, somând oamenii să nu citească revista „Человек и его права”

Caz revoltător în stânga Nistrului! Sute de milițieni transnistreni au fost implicați luni şi marţi într-o operațiune de ridicare silită a revistei “Человек и его права”, singura revistă politică și de drepturile omului din regiunea transnistreană. Astfel, miliţienii au ridicat revista din cutiile poștale, domicilii, locuri publice și private din orașele Bender, Râbnița și satele din Râbnița.

Milițienii au intrat în casele oamenilor și i-au somat să le restituie revista recepționată. Unii locuitori s-au plâns pe faptul că revista le era ridicată chiar din mână, pe stradă și că li se interzicea să o citească. Potrivit miliției, revista respectivă conținea mesaje critice la adresa liderului Evgheni Șevciuk, informație, care nu trebuie aflată de locuitorii regiunii.

Redactorul revistei Nicolai Buceațchi susține că reprezentanții miliției au organizat o adevărată vânătoare asupra persoanelor care repartizau revista în regiune. Unii s-au ales cu procese administrative. Este vorba de ediţia revistei din 28 Septembrie 2016. Potrivit unor informaţii, a fost dispusă inițierea unei cauze penale pentru ofensa adusă autorităților, iar revistele sechestrate au fost transmise pentru expertiza lingvistică.

Juristul Promo-LEX, Alexandru Zubco, care monitorizează situația privind respectarea libertății de exprimare în regiune, a declarat că ingerințele admise de administrația de facto asupra singurei reviste de informare alternativă ar putea fi considerată drept o afecțiune a libertăților civile a locuitorilor regiunii.

Observăm că administrația de facto continuă să încalce drepturile locuitorilor la informație alternativă, admițând interferențe în viața privată a acestora, violând și domiciliul lor. Îngrijorează modul în care reprezentanții organelor de forță au acționat prin sechestrarea masivă și organizată a revistei respective, acțiuni de intimidare și descurajare. Tendința de a impune o singură opinie se amplifică, ceea ce este contrar principiilor și libertăților fundamentale“, a declarat Zubco.

[youtube id=”Eqb_8-4RgDo” start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare