Traian Vasilcău a luat până la urmă Premiul Național; Cine l-a susținut

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poetul şi bloggerul Traian Vasilcău a intrat până la urmă în posesia Premiului Național, după ce anterior comisia de decernare a distincției își suspendase decizia în urma apariției unor suspiciuni de plagiat.

Scriitorul Gheorghe Erizanu, care semnalase anterior că Vasilcău a plagiat o creație a poetei Doina Uricariu, a anunțat pe blogul său că până la urmă acesta a intrat în posesia distincției.

„Vineri seara comisia de decernare a Premiului Naţional s-a întrunit. În cazul Vasilcău. Traian Vasilcău este un poet excelent. De Premiu Naţional. După principiile şi valorile Republicii Moldova. Laudatio a fost făcut de Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu. Partea juridică a fost argumentată de reprezentantul AGEPI. Este ultima dată când zic Premiu Naţional. În acest an. Şi în vecii vecilor”, a scris Gheorghe Erizanu pe blogul său.

Când s-a aflat că Vasilcău a fost propus la Premiul Național în presă a apărut informația că poezia sa „O fărâmă de bine”, publicată în 1988, ar fi, de fapt, opera poetei Doina Uricariu şi a apărut în 1985 în volumul „Ochiul Atroce”.

Anterior, Tra­ian Vasil­cău a respins acuzaţiile, afirmând că poezia a fost publicată fără ştirea lui. De cealaltă parte, scriitoarea şi poeta română stabilită la New York, Doina Uricariu, a menţionat că prin faptul că Vasilcău nu a trimis o scrisoare revistei care a publicat poemele plagiate în care să se disocieze de ele îl incriminează.

Vasilcău, care este cunoscut drept un apropiat al Partidului Democrat, a fost implicat în mai multe scandaluri în ultimii ani, după ce a publicat pe blogul său texte care au stârnit controverse.

Reputația sa a stârnit mai multe nemulțumiri printre persoanele publice, inclusiv unii deținători ai acestui premiu. Poetul Emilian Galaicu-Păun l-a acuzat pe acesta că ar fi „un ordinar hoţ intelectual” şi „unul dintre bloggerii lui Plahotniuc” și a amenințat că va renunța la premierul său dacă distincția îi va fi acordată și lui Vasilcă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...