icon

Guvernele de la Chişinău şi Minsk au convenit asupra unor noi proiecte de cooperare bilaterală

03-10-2016 14:59
3,666

Prim-ministrul Pavel Filip şi omologul său belorus, Andrei Kobeacov au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă rezultatele vizitei delegaţiei Guvernului de la Minsk în Republica Moldova.

 

Cei doi Premieri s-au arătat încrezători că discuţiile pragmatice şi deschise, purtate în timpul vizitei, vor contribui semnificativ la consolidarea relaţiilor dintre Guvernele Republicii Moldova şi Republicii Belarus.

 

„Considerăm Belarusul drept un partener regional prioritar, iar în cadrul întâlnirilor şi discuţiilor avute pe durata vizitei, am constatat caracterul avansat al relaţiilor dintre Republica Moldova şi Republica Belarus, care continuă să se dezvolte în baza principiilor prieteniei, a respectului şi susţinerii reciproce.  Discuţiile avute cu acest prilej au servit drept o bună oportunitate pentru a examina în detaliu relaţiile  moldo-belaruse, dar şi direcţiile viitoare de conlucrare pe care să ne concentrăm eforturile. Avem o cooperare bună, putem însă şi vom face, împreună, mai mult”, a declarat Pavel Filip.

 

La rândul său, Prim-ministrul Republicii Belarus, Andrei Kobeacov a menţionat caracterul dinamic al relaţiilor bilaterale şi şi-a exprimat încrederea că  înţelegerile convenite în cadrul actualei vizite vor fi realizate.  „Moldova ocupă locul patru în volumul total al schimburilor comerciale ale Republicii Belarus. La rândul său, Belarus intră în top zece parteneri comercial-economici ai Republicii Moldova şi rămâne a fi un consumator important al produselor moldoveneşti. În cifre aceasta înseamnă peste 25% din producţia vinicolă şi aproximativ 10 % din legumele şi fructele, pe care le exportaţi”, a specificat şeful Guvernului de la Minsk.  

 

Tot astăzi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Premierilor Pavel Filip şi Andrei Kobeacov, au fost semnate mai multe acorduri şi amendamente la documentele încheiate anterior, convenite la reuniunea a XVII-a a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică. Documentele au menirea să impulsioneze cooperarea în domeniile economiei, industriei, construcţiilor şi dezvoltării regionale, în promovarea politicilor de tineret. Au fost încheiate, de asemenea, şi o serie de contracte de colaborare între întreprinderile din Moldova şi Belarus. În particular, pornind de la experienţa pozitivă a proiectului de asamblare a troleibuzelor beloruse, părţile au convenit să lanseze un proiect similar de asamblare la Chişinău a autobuzelor beloruse de marca „MAZ”.

 

În şapte luni ale anului curent volumul schimburilor comerciale dintre Moldova şi Belarus au înregistrat o creştere de 10 la sută şi au constituit peste 150 milioane de dolari.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31