icon

Premierii Pavel Filip şi Andrei Kobeacov îndeamnă oamenii de afaceri din Moldova şi Belarus să-şi intensifice colaborarea

03-10-2016 13:20
2,233

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip şi Premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeacov au participat, astăzi, la deschiderea Forumului economic moldo-belorus, organizat la Chişinău.

 

Premierul Pavel Filip a vorbit despre importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv prin susţinerea iniţiativelor de afaceri şi a investiţiilor directe în economia naţională. Totodată, Pavel Filip a menţionat că relaţiile moldo-beloruse înregistrează o dinamică pozitivă, iar volumul total al comerţului în anul 2015 a depăşit 250 milioane de dolari SUA. „Republica Moldova este interesată în iniţierea de noi proiecte comune, precum şi în continuarea celor deja existente”, a  spus şeful Executivului de la Chişinău.

 

În acelaşi timp, Pavel Filip s-a referit la lucrările celei de a 17-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică, care se desfăşoară astăzi la Chişinău, subliniind că aceasta este o importantă platformă de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări şi de dinamizare a colaborării reciproc avantajoase. „Guvernul de la Chişinău este dispus şi în continuare să acorde suportul necesar pentru lansarea proiectelor de durată privind dezvoltarea industriei în ţara noastră. Încurajăm oamenii de afaceri din Republica Belarus să investească în ţara noastră şi să-şi deschidă afaceri în cadrul Zonelor Economice Libere şi a Parcurilor, precum şi să participe la concursurile de privatizare”, a conchis Prim-ministrul Republicii Moldova.

 

La rândul său, Prim-ministrul belorus, Andrei Kobeacov a menţionat că forul de afaceri moldo-belorus este o dovadă că relaţiile bilaterale în domeniul economic au trecut la un nivel calitativ nou. În acelaşi timp, şeful Cabinetului de miniştri de la Minsk a specificat că parteneriatul moldo-belorus este bazat pe interes reciproc, iar balanţa comercială între ţările noastre în primele şapte luni ale a.c. a crescut cu 10 % şi au atins 150 milioane de dolari SUA. În prezent, între cele două state sunt semnate peste 60 de acorduri privind cooperarea în diverse domenii.

 

„Belarus permanent se află printre primii zece parteneri comerciali ai Republicii Moldova şi anual utilizează circa 25 % din exportul moldovenesc de vinuri şi 10 % din exportul de fructe şi legume. În acelaşi timp, pe piaţa moldovenească se regăsește producţia belorusă. În acest an, a fost lansată asamblarea troleibuzelor beloruse cu sistem de deplasare autonomă la Chişinău, dar şi îmbutelierea vinurilor Cricova la Minsk. Sperăm că această colaborare va continua”, a menţionat Prim-ministrul belorus.

 

În context, Premierii Pavel Filip şi Andrei Kobeacov au îndemnat cercurile de business să găsească noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi să utilizeze la maxim potenţialul existent.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31