„Tot ce se întâmplă acum e prelungirea scenariului de capturare a statului, pe care îl urmărim din 2012, când a fost instalat monopolul PD. Este imposibil să explici vreunui european, nici măcar nu neapărat expert, ci om de rând, că un partid care acumulează 15% la alegeri controlează Parlamentul, Guvernul şi toate instituţiile statului. Şi aici rămâne un singur detaliu pentru fericire deplină - funcţia de preşedinte”, susţine observatorul politic.

În cadrul unei emisiuni la Europa Liberă, comentatorul a declarat că dacă instituţiile de la noi din ţară ar funcţiona corect, unii candidaţi, şi în primul rând Marian Lupu, ar fi fost excluşi din cursa electorală.

„Să luăm cazul cu adunarea semnăturilor pentru candidatul PD, care a stârnit atâtea întrebări. Aţi văzut cum au „reacţionat” instituţiile controlate de PD. Sunt multe întrebări la felul în care s-au adunat semnăturile pentru Marian Lupu. Eu cred că dacă aceiaşi observatori OSCE ar fi primit acces la acele mape, iar eu nu exclud că ar fi putut prezentate tot felul de mape cu semnături, inclusiv goale, la CEC, atunci am fi văzut, sunt aproape sigur, că acolo e altă situaţie. Altă întrebare e cu finanţarea socialiştilor. Într-adevăr, e un motiv de excludere din cursă. Cel puţin pentru o reacţie. Şi de asta trebuie să se ocupe nu jurnaliştii de investigaţie, ci instituţiile statului”, a mai declarat Victor Ciobanu.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, şi jurnalistul Anatol Golea a declarat că au loc încălcări extrem de grave, iar în cazul lui Marian Lupu încălcarea constă în faptul că semnăturile au început să fie colectate cu mult înainte de termenul legal. „Sunt sigur că a fost altă încălcare - colectarea semnăturilor a început cu mult timp înainte. Nimeni nu va fi exclus din campanie, pentru că miroase urât şi va aminti campania din 2014”, a punctat Golea.

Totodată, analistul politic Victor Ciobanu a accentuat şi faptul că numărul alegătorilor prezentat de CEC este ireal, în timp ce Comisia Electorală se spală pe mâini cu argumentul că acestea sunt datele oficiale. „Care a fost reacţia CEC la ştirile despre cifrele alegătorilor, că este ireal să există în RM 3,3 milioane de alegători? CEC a reacţionat simplu: cifra e oficială. Bine, e oficială, dar nu e reală! Eu şi nu doar eu pot să demonstrez oricând că această cifră nu este reală”, a mai spus Victor Ciobanu.