După ce acum două luni, Consiliul Superior al Magistraturii i-a sancţionat cu avertisment pe Iurie Diaconu, Liliana Catan şi Ion Guzun, recunoscându-i vinovaţi de încălcarea normei imperative a legislaţiei, Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia. Completul care le-a dat câştig de cauză colegilor-magistraţi nu şi-a motivat deocamdată decizia. 
 
Completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiţie care a anulat decizia CSM-ului a fost format din Iulia Sîrcu, Sveatoslav Moldovan, Ion Druţă, Dumitru Mardari şi Tamara Chişca-Doneva. Cauza a ajuns pe masa acestora după ce Iurie Diaconu, Liliana Catan şi Ion Guzun au acţionat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, fiind nemulţumiţi de faptul că au fost sancţionaţi disciplinar.

Contactată telefonic de Jurnal TV, membrul CSM, Tatiana Răducanu, cea care a iniţiat procedura disciplinară în acest caz, a declarat că va oferi un comentariu atunci când va apărea decizia motivată a Curţii Supreme de Justiţie. Totodată, Răducanu nu a exclus faptul că subiectul ar putea fi discutat în cadrul unei şedinţe ulterioare a Consiliului.

Cazul datează de acum un an, când magistraţii de la CSJ l-au eliberat pe Vanea Pisateli, după ce Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la 20 de ani de puşcărie pentru o crimă gravă - comandarea unui triplu omor. Singurul judecător din complet care a avut o opinie separată a fost Ion Arhiliuc, care a considerat că Druţă trebuia să rămână după gratii, întrucât potrivit lui, probele au demonstrat incontestabil vinovăţia acestuia.

În legătură cu acest caz, membrul CSM, Tatiana Răducanu a pornit o procedură disciplinară considerând că magistraţii Liliana Catan, Iurie Diaconu şi Ion Guzun trebuie să fie traşi la răspundere disciplinară pentru faptul că nu şi-au motivat decizia. Colegiul Disciplinar a clasat însă procedura, iar Răducanu a contestat-o la CSM, care a decis acum două luni aplicarea unui avertisment pentru încălcarea normei imperative a legislaţiei. Judecătorii vizaţi nu s-au prezentat la şedinţa cu pricina pentru a-şi expune poziţia. Ulterior, însă, au acţionat CSM-ul în judecată şi au cerut anularea sancţiunii.

De menţionat că interlopul Ion Druţă, alias "Vanea Pisateli" a fost judecat pentru faptul că în anul 2000 ar fi comandat asasinarea a trei bărbaţi. Potrivit poliţiei, victimele au fost răpite de un alt interlop, Robert Gârleanu, care la ordinul lui Druţă le-ar fi executat într-o locuinţă din Ialoveni.

Cadavrele au fost îngropate într-o pădure de pe traseul Chişinău-Hânceşti şi descoperite opt ani mai târziu. Druţă a fost reţinut în toamna anului trecut, învinuit, într-un alt dosar, de trafic de arme, fiind în prezent condamnat de prima instanţă la 5 ani de puşcărie. Pe toată durata anchetei, Druţă s-a declarat nevinovat.