Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spun studenții, CEC-ul, Ministerul…

Ce spun studenții, CEC-ul, Ministerul Educației și Partidul Democrat despre lansarea lui Marian Lupu în fața Universității de Stat

Lansarea în campania electoară a candidatului Partidului Democrat (PDM), Marian Lupu, în campusul Universității de Stat din Moldova (USM) a generat mai multe critici din partea societății civile, reprezentanții căreia afirmă că acest fapt denotă implicare politică a instituțiilor de învățământ. În același timp, 11 organizații studențești condamnă decizia conducerii USM. De cealaltă parte, reprezentanții Universității ne îndeamnă să revenim luni pentru a cere o explicație, pe când Ministerul Educației spune că nu are cine să ne răspundă la întrebări, deoarece în serviciul de presă nu activează nicio persoană. La rândul său, Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că legea nu interzice întrunirile pe teritoriul instituțiilor de învătământ atât timp cât se respectă condițiile Codului Electoral, iar PDM afirmă că niciun student nu a fost impus să participe la eveniment.

ionelacostachi-facebookIonela Costachi, care a urmat liceul în Anglia, a studiat la universități din Olanda, România și Belgia, afirmă că în instituțiile europene de învățământ ar fi inadmisibile astfel de evenimente.

„În primul rând asta ar fi inadmisibil. Asemenea lucruri de principiu nu ar putea avea loc. În al doilea rând, în universitățile europene structurile de studenți și profesori sunt independente și nu se supun rectorului, ele au sisteme de autogestiune. Aceste structuri inclusiv evaluează capcitatea de management a rectorilor. Deci, ar fi avut luări de atitudine, scriere de petiții, reacții, reacții”, spune Ionela Costachi.vlada-ciobanu

ionela-costachi

 

 

 

 

 

 

 

Și Victor Chironda, activist civic, care a început studiile la universitatea Vrije Universiteit Brussel din Belgia, crede că universitățile care se respectă nu ar accepta să găzduiască sau să participe cumva victor-chirondala activități de partid: „Universitățile pot încuraja implicarea în activitatea politică prin organizarea diferitor dezbateri, întâlniri, prezentări cu participarea politicienilor, însă acestea trebuie să fie organizate la inițiativa universității, nu a partidelor politice. Universtitățile bune antrenează și încurajează gândirea critică, nu activismul politic.”

Totodată, 11 organizații studențești și de tineret condamnă decizia conducerii USM. Acestea au lansat un apel public către administrațiile instituțiilor de învățământ din țară prin care le îndeamnă să nu admită organizarea evenimentelor cu caracter politic în incinta campusurilor universităților.

„Lansarea în campanie electorale a candidatului din partea Partidului Democrat în campusul Universității de Stat din Republica Moldova a încalcat fundamental prevederile Codului Educației și a Cartei Universitare a USM. (…)

În acest sens, noi venim cu un apel către rectorii tuturor universităților din Republica Moldova să nu admită sub nici o formă organizarea evenimentelor politice în campusurile universităților. Considerăm că sfera educațională trebuie menţinută la distanţă de lupta politică, întrucât, în caz contrar, universităţile riscă să devină teren de luptă politică. Astfel poate fi afectat rolul acestora de a oferi cunoaştere studenţilor și opinii fundamentate societății într-un mod nepartizan și lipsit de interese ascunse”, se spune în apel.


Deși am apelat în repetate rânduri, atât în anticamera USM, cât și la rectorul Gheorghe Ciocanu, nimeni nu a răspuns la telefon. Secretara Lilia Cârlan ne-a spus că astăzi, când Universitatea marchează, printr-un concert la Palatul Național, aniversarea de 70 de ani a instituției, personalul are zi liberă. Aceasta ne-a recomandat să revenim luni.

Am contactat serviciul de presă al Ministerului Educației pentru a afla dacă activitatea desfășurată de PDM nu contravine prevederilor Codului Educației, dar am fost informați că funcția de purtător de cuvânt este vacantă, iar Ministerul nu poate angaja o altă persoană, deoarece până la sfârșitul acestui an, Guvernul a aplicat moratoriu privind angajarea persoanelor în instituțiile de stat.

Rodica Sârbu, reprezentanta Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale, a declarat că  art. 47 din Codul Electoral enumeră condițiile în care poate fi desfășurată agitația electorală, iar evenimentul de astăzi este o activitate care face parte din agitația electorală.

„CEC, atât în cazul scrutinelor anterioare, cât și acum, anunță sau urmează să anunțe concurenții că pot să desfășoare întâlniri cu alegătorii în instituțiile publice (grădinițe, spitale, școli, universități, etc.) doar în anumite condiții: acestea pot să se desfășoare în afara programului de muncă și după o coordonare prealabilă cu reprezentanții administrației publice locale sau, în funcție de caz, cu conducătorul instituției de învățământ  și, evident, fără implicarea minorilor”, a declarat Rodica Sârbu.

Reprezentanta CEC spune că în adresa insituției nu a parvenit nicio sesizare privind o eventuală încălcare a condițiilor legale. Aceasta mai precizează că în cazul în care se percepe taxă pentru chiria sau arenda spațiului, taxa trebuie să fie egală pentru toți candidații, dar nu trebuie să depășească valoarea taxei comerciale aplicate în afara campaniei electorale.

Solicitată să ne explice condițiile în care a fost selectată locația pentru lansarea liderului PDM în campania electorală, Irina Gâscă, reprezentanta serviciului de presă a partidului, a declarat că Marian Lupu a ales campusul USM, deoarece acesta a absolvit facultatea de economie a acestei instituții.

„A avut loc în scuarul USM, care este loc public, dar inițial am adresat o solicitare în prealabil către conducerea instituției. Astăzi a fost zi liberă pentru studenți”, a menționat reprezentanta PDM.

Întrebată dacă printre participanții la întâlnirea cu Marian Lupu au fost și studenți ai USM, Irina Gâscă a declarat că nu cunoaște, dar a dat asigurări că aceștia n-au fost invitați și nici impuși să vină.

Marian Lupu, care a reu­șit să adune peste 24 de mii de sem­nă­turi în circa 24 de ore, fapt care a gene­rat mai multe semne de între­bare pri­vind corec­ti­tu­di­nea exer­ci­ți­u­lui, va figura pe prima poziție în bule­ti­nele de vot la scru­ti­nul din 30 octombrie. Slo­ga­nul în această campanie electorală, ales de către PDM, este: „Aud – ascult, rezolv!”.