16:15:56 18.04.2024
Stiri

Ce se va întâmpla, dacă focarele de pestă porcină se vor extinde în R. Moldova: „Trebuie să nimicim TOATE animalele”

Social 29.09.2016 14:48 Vizualizări1004 Autor: Ziarul National


Ce se va întâmpla, dacă focarele de pestă porcină se vor extinde în R. Moldova: „Trebuie să nimicim TOATE animalele”
Vsevolod Stamati

Autoritățile anunță că s-au mobilizat pentru a preveni extinderea de focare de pestă porcină în R. Moldova, după ce în Ucraina au fost înregistrate 58 de focare, iar în două sate din raionul Dondușeni – câte unul.

Pe lângă controalele riguroase la frontieră privind neadmiterea importului cărnii și animalelor din statul vecin, autoritățile verifică starea porcilor de pe teritoriul R. Moldova, pentru a preveni răspândirea bolii.

Vsevolod Stamati, vicedirectorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a declarat astăzi, în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, că dacă focarele de pestă porcină se vor extinde în R. Moldova, „trebuie să nimicim toate animalele (porcii – n.r.) și timp de un an să nu mai creștem porci, fiindcă virusul se păstrează”. Acesta și-a exprimat temerea ca virusul să nu se extindă și la mistreți.

„Vot trebui sacrificate și animalele sănătoase, iar oamenii vor fi despăgubiți în conformitate cu decizia respectivă a Guvernului”, a anunțat Stamati.

Vicedirectorul ANSA susține că măsurile de prevenire a extinderii bolii necesită eforturi mari, întrucât majoritatea animalelor sunt crescute în gospodăriile casnice și e necesar să se meargă de la casă la casă pentru a discuta.

În Letonia, de exemplu, au fost nimicite 80 la sută din animale mult mai simplu, întrucât acolo majoritatea porcilor sunt crescuți în ferme.

Referindu-se la cele două focare suspecte din R. Moldova, oficialul a spus că porcii au fost împușcați, iar probele au fost trimise la un laborator din Spania pentru a confirma sau infirma boala.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md