Nominalizarea lui Gheorghieva, un important vicepreşedinte al CE, responsabilă de bugetul blocului comunitar, creşte şansele ca Bulgaria să preia şefia organizaţiei globale, a spus premierul Boiko Borisov într-o şedinţă de guvern. 

Borisov spusese pe 13 septembrie că dacă Bokova nu se va clasa pe primele două locuri în votul secret de pe 26 septembrie din Consiliul de Securitate, guvernul o va înlocui.

Schimbarea a fost făcută la recomandarea ministrului de Externe Daniel Mitov, care a declarat că Gheorghieva are şanse bune să câştige cursa pentru funcţia de secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Şi Borisov a apreciat că va fi un candidat de succes, menţionând apelurile făcute ca următorul lider al ONU să fie o femeie din Europa de Est. Mitov a mai spus că Bulgaria caută să fie sprijinită de toate ţările est-europene.

De menţionat că drept candidat din partea Republicii Moldova pentru funcţia de secretar general al ONU a fost desemnată Natalia Gherman, ministru de Externe în perioada 2013 - 2016.