(foto) IPRE și tinerii din regiuni au identificat soluții anticorupție în sistemul educațional

dsc_8371

Pe parcursul lunii septembrie 2016, experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au efectuat o serie de ateliere de lucru cu mai mulți tineri activi din Ștefan Vodă, Căușeni și Orhei, cu care au discutat fenomenul corupției în sistemul educațional din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, participanții au propus mai multe soluții pentru eradicarea problemelor existente, iar acestea urmează a fi incluse într-un Concept de propuneri strategice ce urmează a fi transmis autorităților din țară, dar și organizațiilor internaționale. Totodată, tinerii au identificat următoarele subiecte cheie, care afectează procesele educaționale: transparența bugetară și de activitate a instituțiilor educaționale; transparența la capitolul contribuții extrabugetare; autoguvernarea în instituțiile de învățământ; monitorizarea pe viitor a activității cadrelor didactice ce au comis acte de corupție.

_sc_6795

 

Importanța sectorului educației în contextul prevenirii și combaterii corupției este greu de subestimat: pe de o parte, de educație depinde durabilitatea eforturilor anticorupție, pe de alta – însăși sistemul educațional este un focar de corupție. În pofida unor schimbări din sistem salariile și restul beneficiilor pentru corpul profesoral sunt foarte mici fapt care nu poate stimula profesionismul, iar dezvoltarea asociațiilor părintești ca sistem de ajutor pentru cel educațional nu a mers paralel cu creșterea transparenței instituțiilor sau cu introducerea unor metode avansate de management comun. Instituțiile educaționale devin axate pe profit în lupta lor de a supraviețui neglijând funcția lor de bază – calitatea procesului educațional și personalul adecvat”, susține Victor Lutenco, Moderator Politici sociale IPRE.

 

_sc_6822

Anterior, în luna iulie a acestui an, IPRE a mai organizat o serie de discuții cu studenții, reprezentanții mediului academic și societății civile, precum și cu reprezentanții mediului de afaceri din Chișinău. Obiectivul final al acestor exerciții este ca după completarea propunerilor enunțate în într-un Conceptul de propuneri strategice, acesta să ia forma unui proiect de Apel public al societății civile privind prioritățile strategice în domeniul anticorupției care să fie ulterior discutat și validat în cadrul Conferinței Finale Anticorupție a proiectului cu participarea actorilor cheie neguvernamentali care va fi organizată la Chișinău la 14 decembrie 2016. Propunerile formulate în Apelul Public urmează a fi promovate în dialog cu autoritățile publice și partenerii de dezvoltare pentru a fi luate în considerație și puse în aplicare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente