Republica Moldova interzice importul de carne de porc din Ucraina

Guvernul a adoptat o interdicție temporară la importul de carne de porc din Ucraina, din cauza pestei porcine. Astfel, a fost interzis importul animalelor vii receptive la virusul pestei porcine africane, a produselor din carne din zonele de risc, precum şi a furajelor din regiunile afectate de acest virus.

Decizia survine după ce în satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni au fost depistate două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine. Probele preluate de la animalele decedate au fost transmise la un laborator acreditat din Spania, iar rezultatele urmau să fie transmise miercuri autorităţilor de la Chişinău.

La şedința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova din 27 septembrie, convocată de premierul Pavel Filip, a fost aprobat Planul de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a reduce la maxim posibilităţile de răspândire a pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, va fi organizată o amplă campanie de informare privind posibilele riscuri şi modalităţile de acţionare în cazul depistării unor focare de infectare cu acest virus.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la om, dar poate provoca pierderi economice uriaşe.

Documentul prevede, între altele, că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va coordona acţiunile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre şi va asigura fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor în vederea controlului virusului.

Totodată, instituţiile responsabile urmează să asigure o amplă campanie de informare a populației privind virusul pestei porcine, pentru a realiza un control mai bun al situației și a preveni răspândirea virusului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.