Neaşteptat! Maia Sandu, Andrei Năstase și Marian Lupu, la mici diferenţe în preferinţele alegătorilor// SONDAJ

Liderul Partidului Socialiştilor Igor Dodon este candidatul preferat al alegătorilor la funcţia de preşedinte. Cel puţin aceasta reiese dintr-un sondajului socio-politic, realizat de CBS-Axa, în colaborare cu IDIS-Viitorul, care a fost prezentat miercuri, 28 septembrie.

Astfel la întrebarea: „Pe cine din candidații înscriși în cursa electorală ați vota?”,  23,3 la sută din alegători au declarat că şi-ar da votul pentru Igor Dodon.

Interesant este faptul că pe locurile doi, trei şi patru sunt poziţionaţi Maia Sandu, Andrei Năstase și Marian Lupu, diferenţa dintre cei trei fiind mai mică de un procent. Astfel, Maia Sandu ar fi votată de 7,9%, Andrei Năstase de 7,7% și Marian Lupu de 7,6%.

Cei trei sunt urmați de Dumitru Ciubașenco cu 4,5%, Iurie Leancă cu 3,2% și Valeriu Ghilețchi cu 1,5%. Pentru ceilalți candidați au optat câte mai puțin de un procent din respondenți.

Datele din sondaj arată că rata persoanelor indecise ar atinge cota de 28%, iar aproape 12% dintre respondenți au declarat că nu vor merge la alegeri.

Sondajul a fost realizat de compania CBS-AXA la comanda IDIS „Viitorul” în perioada 14-25 septembrie pe un eșantion de 1108 persoane pe întreg teritoriul țării, cu excepția regiunii transnistrene, și are o marjă de eroare de 3%. Sondajul socio-politic a purtat genericul „Calitatea guvernării evaluată prin prisma serviciilor prestate de stat”, dar a cuprins și întrebări despre apropiatele alegeri prezidențiale.

sondaj

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.