Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Cine este candidatul la…

(DOC) Cine este candidatul la fotoliul de președinte cu cea mai mare avere

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat până la acest moment cinci candidați la funcția de președinte al R. Moldova. Este vorba despre liderul PDM, Marian Lupu, președintele PL, Mihai Ghimpu, președintele PPEM, Iurie Leancă, liderul PPEM, Andrei Năstase și candidata desemnată de Mișcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie”, Inna Popenco. Semnăturile depuse de alți trei pretendenți la acest statut sunt în proces de verificare, iar CEC-ul urmează să se prezinte asupra validității acestora.

Declarațiile de venit, pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015, ale primilor patru pretendenți la șefia statului, conform prevederilor legislative, au fost făcute publice. În timp ce unii indică un număr impunător de proprietăți, dar și venituri, alții afirmă că nu au locuință proprie sau automobil.

Lupu, fără automobil

Liderul PDM, Marian Lupu, care va figura pe poziția întâi în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, a raportat pentru ultimii doi ani un salariu de peste 358 de mii de lei, obținut numai din funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova, acesta fiind unicul său mijloc de existență. Acesta a indicat că nici el, nici soția, nu dețin vreun  mijloc de transport, dar a declarat un apartament de 136 m.p. și un garaj de 18,2 m.p., amplasate în municipiul Chișinău. De asemenea, Marian Lupu, care se află la guvernare practic de 15 ani, a indicat două conturi bancare pe care ar deține 100.000 de lei și 2 mii USD.

Despre veniturile candidatului Marian Lupu, firmele nefuncţionale ale socrului său și averile din străinătate citiți AICI.

Ghimpu, milioanele de la Eurosim

Mihai Ghimpu, candidatul liberalilor la prezidențiale, a declarat la CEC, pentru  1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015, un venit de 300 648 de lei din salariul de parlamentar, dar și 1.180.820 de lei din înstrăinarea sau deținerea valorilor mobiliare și a cotei-părți în capitalul social a societăților comerciale. Alte 5400 de lei, Ghimpu le-a indicat drept venit al soției, Dina Ghimpu, din activitatea de reprezentant al statului în societățile comerciale.

Pentru ultimii doi ani, liberalul a încasat 9 350 de lei drept alocație pentru distincție de stat și 75 702 lei drept indemnizație de parlamentar. Pensia ridicată de soții Ghimpu în această perioadă de la CNAM constitue circa 147 de mii de lei.

În aceeași declarație, candidatul la funcția de președinte al R. Moldova  indică că are în proprietate două apartamente în capitală, de 160,7  m.p. și de 63,1 m.p, un spațiu de 3 m.p. din str. S. Lazo și două terenuri agricole în s. Ivancea, r. Orhei, cu o suprafață de 0,15 ha și 0,53 ha, acestea din urmă aparținând soției.

Mihai Ghimpu conduce o mașină de model Mercedes C-180. Acesta deține 9 acțiuni, iar soția 26 de acțiuni la SA „Tirex-Petrol”.

La capitolul mijloace bancare, Ghimpu indică un cont bancar cu 8944 de lei, și contul soției cu 105 mii lei. Dina Ghimpu deține un depozit bancar cu 106 euro.

În nurmărul trecut, ZdG a scris că Ghimpu are bene­fi­cii de mili­oane de pe urma com­pa­niei „Euro­sim”, la care este fon­da­tor. Recent, aceasta şi-a întors ben­zi­nă­ria pe care o deţi­nea la mar­gi­nea capi­ta­lei, iar anul tre­cut a obţi­nut, în arendă, la preţ de chi­li­pir, un teren de 1300 m.p. de la auto­ri­tă­ţile publice locale din Chi­şi­nău. Despre terenul arendat cu 2 mii de lei pe lună, tranzațiile dubioase și partenerii săi implicați în dosare, citiți AICI.

Mașina lui Leancă

Cel de-al treilea candidat la fotoliul de șef al statului, admis în cursa electorală de către CEC, este liderul PPEM, Iurie Leancă. Deputatul a încasat în 2014-2015 un salariu de peste 378 de mii de lei, dar și circa 120 de mii de lei din activitatea științifică și de creație. Leancă, care a condus Cabinetul de miniștri între 25 martie 2013 și 18 februarie 2015, a indicat peste 6 mii de euro și 729 de lei drept venit din depuneri la instituțiile financiare, inclusiv din străinătate.

Acesta împreună cu soția dețin două case de locuit în Ialoveni, de 223,6 m.p. și 51,5 m.p., dar și două terenuri intravilane de 0,0601 ha și 0,0585 ha.

Ex-premierul declară că deține un singur automobil, de model VAZ 2106 și nu deține cote-părți și nu gestionează vreo firmă.

Iurie Leancă indică cinci conturi bancare pe care deține resurse financiare în sumă de 18451 de lei și 5802 euro, dar și un depozit bancar cu 61900 de euro. Acesta declară și alte trei conturi bancare care aparțin soției sale, Aida Leancă, și pe care deține 24084 de euro.

Mai multe detalii despre averea, veniturile și afacerile liderului PPEM, citiți în ediția de joi a Ziarului de Gardă.

Casele lui Năstase

Un alt candidat la președinție, liderul PPDA Andrei Năstase, declară venituri obținute din depuneri la  instituțiile financiare, inclusiv din străinătate, în sumă de 2514 de euro și 30520 de lei. Liderul opoziției extra parlamentare indică venituri din înstrăinarea unor bunuri și din alte surse legale, cum ar fi pensii sau indemnizații, de 120 716 lei și 160 563 de euro.

La capitolul bunuri imobile, Năstase declară că deține în proprietate șapte ternuri extravilane și cinci case în satul Mândrești, Telenești. Năstase indică două terenuri extravilane în orășului Durleși și un teren intravilan în comuna Bubuieci din Chișinău. Pe str. Sfântul Dumitru din comuna Bubuieci, acesta mai deține un teren de 0,14 ha și patru case de locuit cu o suprafață totală de 236,8 m.p. De asemenea, candidatul opoziției are în proprietate un apartament de 32 m.p pe str. N. grădescu din capitală și un teren pentru construcții de 156,10 m.p. în or. Codru, pe str. A. Vinaru.

Liderul PPDA deține un Mercedes-Benz S 350 și un Nissan Maxima. Acesta declară un cont de card cu 14 euro, unul de depozit cu o mie de lei și trei conturi curente cu sume în valoare de 32527 de euro și 231 de lei.

ZdG a scris despre faptul că Năstase locuiește într-o casă de mili­oane din or. Codru, mun. Chi­şi­nău, înre­gis­trată pe numele mamei sale, pen­sio­nară. Mai multe detalii vedeți AICI.