Astfel, la 31 august, datoria externă de stat a ajuns la 28,64 miliarde de lei, cu 1.925 milioane de lei mai mult decât la finele lunii iulie şi cu 2,5 miliarde de lei peste nivelul de la finele anului trecut.

E o creştere cu peste 7% şi a fost condiţionată în special de intrarea pe 24 august 2016, în conturile Băncii Naţionale a Moldovei a 60 milioane de euro (peste 67 milioane de dolari), care reprezintă prima rată din creditul de 150 de milioane de euro acordat Republicii Moldova de România. De unde provin restul banilor nu este clar.

În acelaşi timp, datoria internă de stat s-a diminuat în luna august cu 125 de milioane lei şi constituie circa 8,62 miliarde de lei. 

Potrivit datelor oficiale, datoria internă garantată ca urmare a fraudei bancare s-a diminuat în luna august cu doar 23 de milioane lei şi constituia 13,37 miliarde de lei.

În consecinţă, la finele lunii august datoria de stat externă şi internă a urcat la 37,38 miliarde de lei, iar dacă adăugăm şi datoria de 13,37 miliarde de lei, formată ca urmare a garanţiei acordate de Guvern, apoi cifra ajunge la 50,75 de miliarde de lei.

Este mai mult decât este bugetul public naţional pentru acest an.

Precizăm că ieri Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru un set de şapte legi, inclusiv pentru cea care pune miliardul furat de la bănci pe seama cetăţenilor.