Linkuri accesibilitate

Prima dezbatere televizată între candidații Hillary Clinton și Donald Trump


Analiști spun că această confruntare nu va oferi probabil victoria unuia dintre ei, dar poate să ducă la înfrângere pentru unul sau altul dintre candidați

In aceasta seara, un moment care se poate dovedi decisiv in alegerile din Statele Unite, prima dezbatere intre candidatul democrat, Hillary Clinton si cel republican, Donald Trump. Care sint reperele acestui eveniment? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Rar se intimpla ca aceste dezbateri sa aiba un impact major, dar in acest neobisnuit an electoral s-ar putea ca lucrurile sa stea altfel. Candidatii sint extrem de diferiti si cei care sint inca nehotariti - si estimarile variaza in privinta numarului - ii pot vedea pentru prima data, fata in fata.

Fostul secretar de stat Clinton este un politician cizelat si o buna cunascatoare a politicilor, care are de demonstrat ca se poate raporta la omul obisnuit, ca poate sa se faca placuta si merita incredere.

Donald Trump este anti-politicianul, care aparent spune ce gindeste fara auto-cenzura si care are de demonstrat ca intelege temele substantiale, poate sa se comporte prezidential si sa-si controleze impulsurile.

Standardele pentru cei doi sint foarte diferite si aparent ai putea spune ca stacheta este mai ridicata pentru Clinton. Dar numai aparent pentru ca ambii candidati au de infruntat propriile neajunsuri, care creaza scepticism in rindurile alegatorilor, la nivele neamaiintilnite in istoria recenta.

Se estimeaza ca nu mai putin de 90 de milioane de americani vor viziona dezbaterea. Analisti spun ca aceasta confruntare nu va oferi probabil victoria unuia dintre ei, dar poate sa duca la infringere pentru unul sau altul dintre candidati, de unde si concluzia ca pasii gresiti au greutate mai mare decit cei corecti. O remarca nepotrivita sau un gest pot antrena dezastru la urne.

Cei doi candidati sint personalitati binecunoscute, de multi ani si de aceea majoritatea americanilor de-acum a decis. Dupa unele estimari, circa noua la suta dintre alegatori inca sint indecisi. Dar acestia ar putea inclina balanta, intr-o cursa foarte strinsa.

Cei doi au abordari diferite si cu privire la pregatirile de dezbatere. In timp ce Clinton repeta intens cu un partener, care il interpreteaza pe Trump, acesta isi continua mitingurile electorale si nu doreste sa se incadreze in tiparele unor astfel de repetitii, prefera sa se uite la inregistrari video cu fostul secretar de stat, in dezbateri anterioare.

88% dintre americani cred ca Hillary Clinton este desteapta, dar 65% o considera nesincera. In plus 52% au o opinie negativa despre o femeie care pare cerebrala, distanta si rece. Acestea sint reperele la care fostul secretar de stat trebuie sa se raporteze. Trump nu are spre deosebire de ea, experienta unor dezbateri prezidentiale in doi. Dar are mare experienta de televiziune si stie cum sa manipuleze acest mediu de comunicare mai bine decit oricine altcineva. El este perceput negativ de mai multi americani decit Clinton - 61% - multi dintre ei contestindu-i personalitatea volatila si agresiva. Trump a spus ca va fi „respectuos” cu Hillary Clinton. Ramine de vazut daca se poate controla.

XS
SM
MD
LG