Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
22.09.2016

Populația va beneficia de mai multe medicamente compensate

Populația va beneficia de mai multe medicamente compensate

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de medicamente compensate pentru a se trata de cele mai frecvente 17 maladii, chiar în sala de proceduri sau staționarele de zi ale instituțiilor de asistență medicală primară. Ministerul Sănătății a introdus o serie de modificări privind extinderea listei de medicamente compensate și  mecanismului de prescriere a acestor produse farmaceutice. Astfel, lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală va fi extinsă până la 140 de Denumiri Comune Internaționale, cu încă 65 de medicamente pentru pacienții acestor maladii.

Decizia a fost luată de Consiliul pentru medicamentele compensate, iar astăzi a avut loc o ședință cu directorii Centrelor de Sănătate din toată țara, pentru ai informa despre aceste schimbări. 

Totodată, pentru prima dată, copii cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani vor fi asigurați de către stat cu medicamente compensate. Până în prezent, doar copiii de până la 5 ani primeau medicamente de acest gen. Mai mult, pe lângă medicul de familie, Ministerul Sănătății a propus ca și pediatrul să aibă dreptul de a prescrie aceste medicamente. Acest lucru va contribui la inițierea oportună a tratamentului pentru copii.

Pacienții care se confruntă cu unele maladii oftalmologice și neurologice vor avea mai mult acces la medicamente compensate. Procedura de obținere a acestor produse farmaceutice a fost simplificată. Deja nu mai este necesar de a merge în comisii pentru obținerea concluziei pentru rețete.

A fost introdusă o modificare și pentru a soluționa problemele unui număr impunător de pacienți, care suferă de hepatită și ciroză hepatică. Ei vor avea acces la medicamentul acid ursodezoxicolic, care până în prezent este oferit bolnavilor de alte maladii asemănătoare.

O altă noutate este că durata pentru care se prescriu pe un formular de rețetă medicamentele compensate va fi majorată de la două luni la trei luni. În acest mod a fost exclusă necesitatea deplasării repetate și neargumentate la medic pentru prescrierea tratamentului compensat.

Menționăm că rata de compensare a medicamentelor pentru adulți va fi de 70%, iar pentru copii - de 100%. Preparatele compensate indicate în rețeta medicală vor fi eliberate de farmacia contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, toate cheltuielile legate de compensarea medicamentelor din listă se efectuează din contul mijloacelor fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, în limita surselor financiare disponibile în acest scop.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus