Solicitată de jurnalişti, Lilia Ţurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări şi a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.”Dumneavoastră vă vârâţi în viaţa noastră privată? Eu am făcut declaraţia, peste tot a fost controlat, de toate organele şi se vede cum se întoarce (creditul). Totul e justificat, dacă nu era justificat, demult eram chemată pe la alte organe. Eu am luat pentru cineva, pentru fiica mea. Care-i întrebarea? Ea deţine un edificiu şi are bani de unde întoarce”, a explicat magistrata.

Fiica judecătoarei, Carolina Ţurcan, deţine două firme. Prima este SRL „Cavali-Nord”, care administrează un restaurant în Donduşeni, cu aceeaşi denumire – ”Cavali”. Potrivit judecătoarei, fiica sa a primit acest restaurant în calitate de moştenire de la buneii săi, adică de la părinţii judecătoarei. Magistrata a refuzat să explice de ce a luat creditul de 1 milion 700 de mii de lei pe numele său, deşi acesta este destinat firmei fiicei sale. De asemenea, ea nu a vrut să explice ce bun a pus în gaj pentru a beneficia de un credit atât de mare, ţinând să precizeze doar că ea, personal, nu deţine nimic, aceasta fiind proprietatea fiicei. ”Totul e declarat, totul e controlat şi asta chiar e întrebarea mea personală şi nu este de competenţa dumneavoastră. Aţi înţeles? N-am furat, n-am amăgit şi n-am dat hotărâri ilegale şi nu m-am folosit de serviciul meu. Am avut părinţi care mi-au lăsat ce mi-au lăsat şi nu trebuie să vă dau dumneavoastră declaraţii”, a explicat judecătoarea.

Fiica – studentă şi proprietară de restaurant

Menţionăm că până în 2014, Lilia Ţurcan indica în declaraţia sa de avere şi venitul şi proprietăţile fiicei sale, la rubrica persoane aflate la întreţinere. Din 2015 datele despre fiica sa deja lipsesc din declaraţie. Magistrata a explicat că până în 2014 fiica sa era studentă, de aceea a indicat numele ei la rubrica ”persoane aflate în întreţinere”. Carolina Ţurcan a înregistrat un venit de 45 000 lei în 2014, potrivit declaraţiei depuse de mama ei, judecătoarea Lilia Ţurcan.

Fiica magistratei mai este şi fondator la Gospodăria Ţărănească ”Carolina Ţurcan”, primită tot în calitate de moştenire de la bunei, dar şi proprietara unui tractor în valoare de 300 000 lei, achiziţionat în 2012 prin programul 2KR, precum şi a 6 loturi de teren agricol şi a două construcţii comerciale, primite tot prin moştenire.

Menţionăm că judecătoarea Lilia Ţurcan are un istoric de creditare bogat. În declaraţia pentru 2013, magistrata indica un credit luat pe numele său în 2011 de la Moldindconbank, în valoare de 600 000 lei, unul alt credit de 30 000 lei, luat în 2013, precum şi unul în valoare de 300 000, pe care l-a contractat fiica sa, Carolina, în 2011.

Două automobile în mandat: ”Judecătorii trebuie să meargă cu căruţa şi încălţaţi în ciubote?”

Magistrata mai deţine două automobile pe care le foloseşte prin mandat. Este vorba despre un autoturism de marca Mitsubishi Pajero Sport, fabricat în 2010, achiziţionat în 2011, în valoare de 32 000 de dolari, şi de un automobil de marca Skoda Octavia, fabricat în 2010, achiziţionat în acelaşi an, în valoare de 14 000 de euro.

Magistrata a explicat că una dintre maşini i-ar aparţine firmei pe care o gestionează fiica sa şi că ea o foloseşte în bază de mandat, iar alta îi aparţine soţului. Într-adevăr, automobilul de tip Mitsubishi Pajero Sport este indicat ca fiind al soţului său, dar – tot prin mandat şi nu în proprietate. Întrebată din ce resurse a reuşit să îşi achiziţioneze soţul său maşina, Lilia Ţurcan s-a arătat din nou supărată. E a ţinut să precizeze că soţul său are un salariu mare, precum şi pensie de la Ministerul Afacerilor Interne.

”Soţul a lucrat toată viaţa şi nu are voie să aibă automobil? Care-i întrebarea? Soţul meu are salariu foarte mare, uitaţi-vă mai bine, are pensie, este fost poliţist. Adică, judecătorii trebuie să meargă cu căruţa şi încălţaţi în ciubote? Să vă întreb, dumneavoastră aveţi maşină prin mandat? Precis că aveţi. Ai s-o ai. Când ai să ai vârsta mea de 50 de ani, ai s-o ai”, s-a răstit în final judecătoarea. Precizăm că venitul anual din salariu al soţului său, Vasile Ţurcan, a fost de 56 434 lei în 2015, la care se adaugă o pensie de 30 112 lei. Lilia Ţurcan mai deţine la Donduşeni o casă de locuit cu suprafaţa de 172 m. p., în valoare de 180 000 lei, însă nu a indicat anul dobândirii, şi trei terenuri. În 2014, aceasta indica şi un apartament achiziţionat în acelaşi an, cu suprafaţa de 52 m. p., în valoare de 268 992 lei, dar acesta nu mai apare în declaraţia din 2015.

Supărată pe presă: ”Jurnaliştii nu au ce face şi ştiu numai să facă probleme”

Lilia Ţurcan s-a arătat indignată de faptul că am îndrăznim să îi adresăm întrebări referitoare la averea familiei sale, menţionând că aceasta ar fi o chestiune personală. ”Eu chiar mă revolt, eu în primul rând nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră la telefon. Eu nu-mi dau seama cu cine vorbesc. Aveţi vreun document, vreo legitimaţie care vă legiferează în faţa mea, ca eu să vă răspund la întrebări? Poate să mă sune oricine. Mai daţi-vă seama, de parcă sunt în faţa anchetatorului! Eu v-am răspuns normal la prima întrebare. Dar, nu – că merge a doua, merge a treia, merge a patra. Un om nu poate să fie interogat de nimeni, până nu este asistat de un avocat.

Ştiţi ce vor jurnaliştii? Nu aveţi ce face şi, iaca, aţi intrat pe magistrat.md, şi începeţi: azi să-i fac o problemă lui Ţurcan, mâine îi fac probleme lui Poalelungi, şi eu mi-am făcut un plus acolo că-s jurnalist”, a dat replica magistrata.

Ea a ţinut să îi ia apărarea şi preşedintelui raionului Donduşeni, despre care Moldova Curată a scris anterior, menţionând că ”nu-i frumos” ceea ce s-a menţionat în material. ”Aţi mai scris despre preşedintele raionului, care munceşte o viaţă, cele mai multe investiţii le-a făcut firma lui şi noi primim salarii din asta, şi l-aţi denigrat din cap până în picioare! Nu-i frumos! Nu căutaţi să faceţi PR pe informaţie negativă, spuneţi ce se mai face şi pozitiv în ţara asta”, ne-a sfătuit pe final judecătoarea.

Lilia Ţurcan este judecător la Donduşeni din 1994. În 2010 a devenit preşedinte de instanţă, iar în 2014 a fost reconfirmată în funcţie pentru încă 4 ani.

 Moldova Curată