Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a estimat că este probabil de acum ca acordul să intre în vigoare înainte de sfârşitul anului.

„Elanul este remarcabil'', a declarat Ban Ki-moon, care a făcut din lupta împotriva încălzirii climatice una dintre priorităţi pe tot parcursul celor şase ani de mandat ca secretar general al ONU.

„Intrarea în vigoare a acordului înainte de sfârşitul anului va fi o etapă majoră spre un viitor mai sigur, mai drept, mai prosper'', a mai spus el.

Printre cele 31 de state care au depus miercuri instrumentele de ratificare se numără mai multe ţări latino-americane (Argentina, Brazilia, Mexic), precum şi Singapore, Thailanda, Bangladesh şi Emiratele Arabe Unite.

Pentru a intra în vigoare, Acordul de la Paris trebuie ratificat de 55 de state, care trebuie să totalizeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Până în prezent 60 de state au ratificat acordul, însă acestea reprezintă mai puţin de 48% din emisiile la nivel global.

Acordul, adoptat la Paris în decembrie 2015 de 195 de ţări, prevede limitarea creşterii temperaturii mondiale la cel mult 2 grade Celsius faţă de nivelul din era preindustrială.