Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.09.2016

Laboratorul Vamal – unul dintre cele mai de succes proiecte finanțate de Uniunea Europeană

Laboratorul Vamal – unul dintre cele mai de succes proiecte finanțate de Uniunea Europeană

Începând cu luna decembrie a anului trecut, Serviciul Vamal dispune de propriul Laborator Vamal, iar din iunie 2016, urmare a dezvoltării și implementării unui sistem de management înalt al calității, acesta a fost acreditat. Construcția, dotarea acestuia cu echipamente moderne, precum și achiziționarea a două laboratoare mobile au fost finanțate din fonduri europene.

Crearea Laboratorului Vamal s-a datorat implementării cu succes, în parteneriat cu Agenția Națională de Administrare Fiscală din România, a proiectuluii ”IMPEFO – îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între Republica Moldova și România privind produsele petroliere și alimentare”, fapt pentru care a fost selectat pentru prezentare în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Cooperării Europene, desfășurate astăzi la Chișinău.
La eveniment au participat Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, Șeful Delegației Uniunii Europene în RM, E.S. Pirkka Tapiola, Ambasadorul României la Chișinău, E.S. Daniel Ioniță, Secretarul General al Guvernului, Lilia Palii, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și ai instituțiilor partenere din România și Ucraina.

În cadrul discursului susținut, Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea capacităților instituționale ale Serviciului Vamal și pentru sprijinul consecvent al tuturor inițiativelor Serviciului Vamal de asigurare a securității economice a statului. ”Îmi exprim certitudinea că activitatea Laboratorului Vamal va genera rezultate notabile în domeniul de referință, acestea servind drept confirmare a eforturilor noastre de eficientizare a activității pe toate segmentele de responsabilitate.”, a menționat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Ambasadorul Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că: "Ziua Cooperării Europene are ca scop sporirea înțelegerii și eficienței între  regiunile europene și  demonstrează că programele de cooperare transfrontalieră și transnațională influențează viețile oamenilor din Europa și vecinătatea sa. Aceste programe și proiecte de cooperare aduc cetățenii europeni mai aproape, facilitează schimbul de idei dincolo de frontiere și soluționează problemele comune.”

”Cooperarea instituită ne permite realizarea obiectivelor stabilite în implementarea proiectelor cu caracter transfrontalier care contribuie semnificativ la consolidarea capacităților instituționale ale autorităților de resort prin preluarea celor mai bune practici europene”, a precizat în intervenția sa Secretarul General al Guvernului, Lilia Palii.

Potrivit Serviciului Vamal, activitatea de bază a Laboratorului vamal o constituie analiza fizico-chimică a mărfurilor în vederea determinării corectitudinii clasificării tarifare și perceperii corecte a drepturilor de import și a altor taxe.
La data de 6 iunie 2016, Centrul Național de Acreditare MOLDAC a acreditat Direcția cercetarea și expertiza mărfurilor (Laboratorul vamal), conferindu-i competența de efectuare a activităților de expertiză pentru produsele petroliere și alimentare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus