După ce în vara anului trecut Banca Naţională a instituit supraveghere specială la Moldova Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank, instituţiile financiare au fost supuse unui audit extern. Studiul a constatat probleme de transparenţă în acţionariat şi a remarcat că guvernanţa corporativă trebuie îmbunătăţită. În aceste condiţii, şeful BNM spune că cele trei bănci vor continua să fie monitorizate.

În cadrul Comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Sergiu Cioclea a avut de înfruntat reproşurile parlamentarilor din opoziţie, care au reiterat că frauda bancară putea fi evitată dacă BNM ar fi reacţionat la timp.

Şeful BNM a fost întrebat dacă jaful bancar s-ar putea repeta.

Asigurările şefului BNM contrastează izbitor cu tendinţele alarmante din sectorul bancar. După ce Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost ruinate pentru că au acordat prea multe credite neperformante, se pare că această practică ia amploare şi în cazul altor bănci.

Amintim că în iunie 2015 Banca Naţională a instituit supraveghere specială asupra activităţii Moldova Agroindbank, Moldindconbank şi Victoriabank, fără a preciza motivele care au stat la baza acestei decizii. Potrivit legii, BNM poate institui supraveghere specială asupra activităţii unei bănci în cazul unei situaţii financiare precare, dar şi când sunt constatate abateri, precum periclitarea intereselor deponenţilor sau operaţiuni dubioase. Cele trei bănci au stârnit îngrijorare şi după ce a ieşit la iveală faptul că au făcut plasamente interbancare de sute de milioane de lei la Banca de Economii, cu doar câteva zile înainte ca aceasta să se ruineze şi astfel a primit despăgubiri din rezervele Băncii Naţionale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.