Proiectul „Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică pentru Clădirile Publice” prevede construirea unei centrale geotermale şi instalarea panourilor solare, care vor permite o economie semnificativă la întreţinerea acestei instituţii şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) până la 100%.
 
De asemenea, clădirea va fi termoizolată integral cu materiale de înaltă calitate.
 
„În conformitate cu planul de activităţi al ASSTREIA ONG, coordonator al Proiectului „ Renewables and EnergyEfficiency for Public Buildings (REEPB), pentru anul 2016 au fost prevăzute aprobarea şi avizarea proiectelor tehnice pentru grădiniţa nr.11 „Licurici” în scopul demarării lucrărilor de construcţie”, se anunţă într-un comunicat.
 
Potrivit informaţiilor, documentele privind acest proiect au fost elaborate în mai şi transmisă către CoMDEP, Echipa de Suport pe Proiecte Demonstrative al Convenţiei Primarilor, stabilita la Kiev. Toate proiectele tehnice sunt elaborate si evaluate de un expert din partea CoMDEP si presupun următoarele compartimente: arhitectura şi rezistenta, încălzire si ventilare, electricitate interioară, termoficare, geotermale şi panouri fotovoltaice.
 
„La momentul actual, pentru a demara lucrările de construcţie se aşteaptă avizul final din partea CoMDEP, după care se va transmite către Expertiza de Stat pentru a obţine raportul de verificare a documentaţiei. La fel, va fi organizat un concurs de licitaţie pentru a începe lucrările de implementare la obiect”, se arată într-un comunicat.
 
Proiectul este implementat de ASSA „ASSTREIA”, beneficiar fiind Primăria oraşului Ungheni. Acţiunea are o durată de 36 luni şi este finanţată de Uniunea Europeană prin intermediul programului „Covenant of Mayors – demonstration projects Eastern Partnership”. 
 
Astfel, proiectul va îmbunătăţi condiţiile de cazare şi educare a peste 375 de copii şi 56 de angajaţi din grădiniţă, iar datorită parcului de panouri fotovoltaice grădiniţa va putea livra energie electrică localităţii. 
 
În acelaşi timp, în cadrul proiectului „Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică pentru Clădirile Publice-REEPB”, a fost executată în premiera pentru oraşul Ungheni lucrările geodezice şi ridicările topografice cu aparatura.