icon

Întâlnire europeană de nivel înalt la ONU: Filip şi Mogherini au vorbit despre progresul european al Moldovei

21-09-2016 08:56
2,528

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Întâlnirea  europeană de nivel înalt a avut loc la New York, în marja lucrărilor ONU și a vizat progresul european al Moldovei.

 

În mod concret, implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere a constituit unul dintre subiectele cheie care au structurat discuţia Prim-ministrului Pavel Filip cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. 

 

În context, Pavel Filip a reiterat determinarea Guvernului pentru asigurarea aplicării reformelor iniţiate. Premierul a  informat despre îndeplinirea a peste 90% din prevederile incluse în Foaia de parcurs privind agenda de reforme și eforturile depuse pentru punerea în aplicare a acestui document. Un rol important în acest sens îi va reveni noii Agende de Asociere cu UE, care se află în proces de elaborare.

 

Premierul Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru sprijinul acordat de UE și personal de doamna Federica Mogherini, în vederea consolidării şi extinderii cooperării cu Republica Moldova în contextul Politicii Europene de Securitate şi Apărare, dar şi a noii Strategii a UE privind politica externă şi securitatea. Moldova are o poziție geopolitică importantă în Estul Europei şi dorește să redevină campionul reformelor din țările Parteneriatului Estic.

 

Oficialii au discutat, de asemenea, despre importanța semnării de către Republica Moldova a Acordului cu FMI.  Federica Mogherini a menționat că îndeplinirea precondițiilor înaintate de FMI este importantă și pentru Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva reluării finanțării europene. În altă ordine de idei, oficialul european a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să continue agenda de reforme, în special în domeniul justiției și cel bancar, și să asigure o desfășurare corectă și transparentă a alegerilor prezidențiale.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31