06:58:52 29.03.2024
Stiri

CURIOS // Sofia şi Budapesta vând cetăţenia europeană la pachet cu titlurile de stat. Cât costă să devii bulgar sau ungur

Știri 20.09.2016 09:00 Vizualizări2298 Autor: Ziarul National


CURIOS // Sofia şi Budapesta vând cetăţenia europeană la pachet cu titlurile de stat. Cât costă să devii bulgar sau ungur Sursa: business24.ro

Ungaria a refuzat să adopte refugiaţii repartizaţi de UE, dar asta nu înseamnă că le închide uşa în nas străinilor, mai ales dacă aceştia au portofelul ticsit cu bani.

Urmând exemplul guvernului de la Sofia, oficialii maghiari acordă cetăţenie străinilor care investesc în titlurile de stat.

300.000 de euro investiţi în titlurile de stat emise de Budapesta te pot transforma în cetăţean al Ungariei, în vreme ce pachetul similar oferit de Sofia are un preţ de 512.000 euro, relatează cotidianul Daily Sabah.

Oferta Budapestei pare să prindă mai bine la străini decât cea lansată de bulgari. Aceasta, probabil, şi pentru că apartenenţa ţării la spaţiul Schengen garantează o libertate mai mare de mişcare pentru investitorii racolaţi de Ungaria.

Pe lista investitorilor atraşi de oferta de titluri de stat la pachet cu cetăţenia maghiară se numără nu mai puţin de 2.000 de persoane din afară spaţiului comunitar, dintre care 150 sunt turci.

În acelaşi timp, bulgarii au găsit aproximativ 500 de străini dispuşi să plătească pentru a deveni cetăţeni europeni, dintre care 35 sunt turci, relatează Sevki Akaydin, directorul companiei de consultanţă Yeni Bir Hayat (O nouă viaţă) din Turcia.

Condiţiile de acordare a statutului de rezident şi a cetăţeniei diferă în cazul ofertelor făcute de cele două ţări europene - în Ungaria rezidenţa fiind obţinută în doar patru săptămâni, lucru care le dă posibilitatea aplicanţilor să călătorească apoi fără oprelişti în spaţiul Schengen.

Pentru obţinerea cetăţeniei şi a unui paşaport european, aceştia au de aşteptat însă şapte ani, timp în care trebuie să înveţe limba ţării la un nivel acceptabil. Cu toate acestea, investitorilor nu li se cere să şi locuiască în ţară, iar plasamentul făcut de ei este garantat de către stat, având maturitatea la cinci ani.

În Bulgaria, totuşi, procedura este ceva mai simplă, oficialii de la Sofia având şi o experienţă de şapte ani în derularea acestui program.

Statutul de rezident este acordat imediat după ce se face dovada virării banilor în Trezorerie, iar cetăţenia se obţine în mod automat la atingerea maturităţii de cinci ani a investiţiei, fără ca vreun examen lingvistic sau de istorie să fie impus aplicanţilor.

Pentru cei nerăbdători, dublarea sumei investite în titlurile de stat bulgăreşti garantează obţinerea cetăţeniei mult mai repede, în doar doi ani şi jumătate. Însă, aceste investiţii, deşi garantate în proporţie de 100% de către statul bulgar, nu le oferă investitorilor şi o dobândă.

Sursa: business24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md