Au fost prezentate rezultatele finale ale alegerilor din Rusia; Câte mandate a obținut partidul lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au aprobat luni după-amiază rezultatele finale ale alegerilor legislative, deşi au fost semnalate mai multe nereguli procedurale în ceea ce priveşte desfăşurarea votului, care sunt momentan investigate. Parlamentarii Rusia Unită au reuşit să obţină 75% dintre cele 450 de poziţii din Duma de Stat, ceea ce înseamnă o majoritate care permite partidului de guvernământ să amendeze constituţia fără ajutorul unei coaliţii, scrie DPA.

„Pot exista câteva schimbări minore în ceea ce priveşte rezultatele finale, dar în ansamblu comisia crede că nu sunt aşteptate schimbări majore. Aceste rezultate sunt relativ clare şi definitive”, a declarat comisia electorală, care este condusă de către activista pentru drepturile omului Ella Pamfilova.

Parlamentarii Rusia Unită au câştigat 75% din cele 450 de poziţii din camera inferioară a legislativului, care este considerată o instituţie politică cu puţină putere reală, ce este aliniată politicii promovate de la Kremlin. De asemenea, această majoritate absolută înseamnă că formaţiunea de guvernământ poate să amendeze constituţia fără a avea nevoie de sprijinul unor alte partide politice.

Alegerile legislative au fost interpretate drept un barometru al susţinerii populare pentru partidul de guvernământ, după câţiva ani tumultoşi, care au fost marcaţi de anexarea peninsulei Crimeea, de răcirea considerabilă a relaţiilor dintre Kremlin şi Occident, de lansarea operaţiunilor militare de pe teritoriul sirian, precum şi de o gravă criză economică provocată de sancţiuniile economice internaţionale şi de izolarea Rusiei.

Numirea Ellei Pamfilova în urmă cu câteva luni la conducerea Comisiei Electorale Centrale a fost interpretată drept o încercare de a legitima alegerile legislative şi de a demostra că Rusia Unită poate să câştige în mod corect alegerile legislative.

De asemenea, activista a menţionat că toate neregulile procedurale semnalate vor fi investigate.

În acest sens, rezultatele din câteva secţii de vot localizate în regiunea sudică Rostov şi îm regiunea centrală Nijni Novorogod riscă să fie anulate, după ce au fost lansate acuzaţii legate de fraudarea alegerilor.

Între timp, o organizaţie non-guvernamentală de monitoriza a alegerilor a susţinut că nereguli au fost înregistrate în peste zece regiuni. Totuşi, numărul acuzaţiilor de fraudă electorală este considerabil mai mic decât în alegerile parlamentare anterioare.

Mai puţin de jumătate din cei 110 milioane de ruşi cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne, iar prezenţa la vot anunţată de comisia electorală nu a depăşit 47,81%.

Parlamentarii Rusia Unită au câştigat 203 poziţii în circumscripţii, iar alte 140 pe listele electorale, după numărarea a peste 90% din voturile exprimate.

De asemenea, comuniştii s-au situat pe poziţia a doua cu 13,45% din voturi, iar populiştii de la Partidul Liberal-Democrat au strând 13,24% din voturile exprimate.

Popularitatea liderului rus rămâne extrem de ridicată, iar aproximativ 80% din alegătorii ruşi îl susţin în următoarele alegeri prezidenţiale. Controlul strict exercitat de autorităţile ruse asupra instituţiilor de presă şi discursului public pregăteşte o cale singură către cel de-al patrulea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin.

În ciuda evenimentelor dramatice care au zguduit ţara, campania pentru Duma de Stat – o instituţie care are în realitate puţină putere de decizie şi urmează linia de politică stabilită de către Kremlin – a fost considerată una dintre cele mai plictisitoare din istoria recentă.

„Campania nu a fost interesantă. Cu toţii au promis extrem de multe chestii, dar au urmat o cale prea familiară”, a susţinut un alegător moscovit.

În Sankt Petesburg, un alt alegător a susţinut că rezultatele votului sunt absolut predictibile, dar „este ţara mea şi trebuie să-mi exprim opinia… cel puţin mă întreabă care este opinia mea”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...