Linkuri accesibilitate

Berlin: social-democrații câștigă alegerile locale, creștin-democrații cancelarei au cel mai prost rezultat de la reunificare


Cancelara Angela Merkel, Bundestag, septembrie 2016
Cancelara Angela Merkel, Bundestag, septembrie 2016

Alegerile locale din capitala germană Berlin au fost câștigate de social-democrați, care cu 23% din voturi rămân cea mai puernică fracțiune parlamentară și vor începe negocierile pentru următoarea administrație locală. Potrivit primelor prognoze prezentate de televiziunile publice ARD și ZDF, social- democrații au pierdut 10 mandate față de alegerile precende, la fel și partenerii de coaliție la Berlin, Uniunea Creștin-Democrată ( CDU) a cancelarei Angela Merkle. CDU a câștigat numai 18% din voturi, cel mai slab rezultat de la căderea Zidului.

Cancelara Angela Merkel cu refugiați din Siria și Irak, Berlin, septebrie 2015
Cancelara Angela Merkel cu refugiați din Siria și Irak, Berlin, septebrie 2015

Potrivit unui sondaj de opinie, majoritatea pune această îngfrângere pe seaman politicii cancelarei Angela Merkel, și nu a candidatului local. În categorii de vârstă, cei mai nemulțumiți de cancelară sunt alegătorii 60+.

În aceste conditii, marea coaliție nu va putea continua , neavând majoritatea necesară în parlamentul local de 75 de mandate. Social democrații au acum opțiunea de a se orienta spre o coaliție de stânga, cu partidul egologiștilor, care a ieșit pe locul trei cu 16,5% și cu Partidul Stângii (urmaș al comuniștilor est-germani), a patra forță politică (în jur de 16%)

Partidul xenofob Alternativa pentru Germania (AfD), care a concurat prima data la Berlin, intră în parlament cu aproximativ 12% din voturi. O victorie clară pentru un partid nou dar un rezultat mai slab decât indicau sondajele înainte de votul de duminică.

Fiind vorba de capitală , alegerile de astăzi pot fi folosite și ca un indicator pentru alegerile generale din Germania, din 2017 deși Berlin este un „biotop politic” atipic .

XS
SM
MD
LG