Vasile Bacal din localitatea Caplani, raionul Ştefan Vodă cultivă de mai mulţi ani fructe şi legume, iar în anul 2012 a contractat un credit de 150 de mii de dolari pentru a-şi construi un frigider de păstrare a producţiei agricole. Bacal s-a angajat să ramburseze creditul până în 2017, cu o rată a dobânzii de 4,5 la sută. Odată cu creşterea dolarului, bărbatul spune că şi valoarea împrumutului a crescut ameţitor.

„În 2012 am luat un credit de 150 de mii de dolari. Atunci era cursul undeva 12.50, dar acum ştiţi cât e dolarul şi asta clar lucru că ne afectează foarte tare. La moment 150 de mii de dolari asta-i peste 3 milioane de lei. A fost 4,8 procente rata dobânzii deodată când l-am luat, dar acum mi l-au mărit, au crescut procentele şi nici n-ai la cine te jelui. Asta-i un fel de bătaie de joc!”, spune agricultorul.

În acest an, producţia agricultorului constituie peste o mie de tone de ceapă şi câteva sute de tone de struguri. Bacal are 60 de muncitori, care se tem că pot rămâne fără un loc de muncă în orice moment. Oamenii se arată revoltaţi de pasivitatea autorităţilor.