(video) Premieră! Deținuții condamnați pe viață de la Penitenciarul nr. 17 Rezina au jucat un spectacol de teatru

hamlet

Deținuții condamnați pe viață joacă, în premieră pentru Republica Moldova, piesa „Hamlet” pe o scenă de teatru. Spectacolul montat de regizoarea Luminița Țâcu are în distribuție 11 deținuți condamnați pe viață din penitenciarul nr. 17 Rezina, alături de care evoluează actori din trupa Treatrului Național „Mihai Eminescu”. Premiera spectacolului are loc pe 15 septembrie, ora 19:00, în curtea interioară a penitenciarului nr. 17. Ulterior spectacolul ar putea fi jucat și pe scena unui teatru din Chișinău.

Proiectul teatral de la Rezina este realizat de Centrul de arte COLISEUM în comun cu Departamentul Instituțiilor Penitenciare din Moldova, la inițiativa Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova. Activitatea este susținută financiar de Proiectul Uniunii Europene: „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova”, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Misiunea Norvegiană de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM).

Cei 11 deținuți au fost instruiți de o echipă de actori, scenografi și instructori profesioniști de teatru, lucrând zilnic în grup asupra textului, a plasticii și dramaturgiei piesei.

Mai multe penitenciare din Moldova sunt implicate în realizarea proiectului teatral de la Rezina. Decorul folosit în cadrul spectacolului de la Rezina a fost produs la penitenciarul nr. 9 Pruncul, iar costumele au fost cusute de deținutele de la Rusca și la atelierul Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Totodată, artistul Nicolae Latunov a produs o serie de măști pentru spectacol.

Deținuții condamnați pe viață sau cei care au pedepse de foarte lungă durată au dreptul, ca și ceilalți deținuți, atât la eliberarea înainte de termen cât și la participarea la programe care să le crească șansele de reintegrare in societate după eliberarea din detenție. Din cauza pedepselor foarte lungi pe care aceștia le execută, asistența de care beneficiază trebuie să fie una specifică și diversificată, orientată în primul rând către reabilitarea psihologică și apoi către celelalte aspecte importante ale procesului de resocializare, și anume: educația, obținerea unei calificări, dezvoltarea unor abilități sociale și profesionale, care să îi ajute să lase în urmă comportamentul infracțional și să poată fi recuperați de societate.

Terapia prin teatru reprezintă o noutate la nivelul sistemului penitenciar din Moldova și își propune să asigure și alte oportunități pentru deținuții din custodie de a se implica în activități cât mai diverse, care să ofere și alte perspective de recuperare față de cele clasice (de ex: munca). Avantajul proiectelor de acest gen este capacitatea de replicare și la nivelul altor unități și/sau categorii de deținuți. Prin dezvoltarea unor asemenea abordări alternative, creative, sistemul penitenciar din Moldova se alătură și altor sisteme penitenciare moderne care practică astfel de soluții, cu rezultate din ce în ce mai bune. Astfel, proiectul „Hamlet” la penitenciarul din Rezina urmează tradiția proiectelor teatrale de succes din penitenciarele din Italia, Germania și Statele Unite ale Americii.

La 1 aprilie 2016, se înregistrau la nivelul sistemului penitenciar din Moldova, din totalul de 6359 condamnați, 111 deținuți pe viață. Cea mai mare parte dintre aceștia se află în custodia penitenciarului nr. 17 din Rezina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente