02:59:42 25.04.2024
Stiri

„Promo-LEX”: Candidatul PD, Marian Lupu, FAVORIZAT de CEC pentru a figura cu nr. 1 în buletinele de vot. Partidul ar fi cheltuit deja un MILION de lei

Politică 15.09.2016 14:51 Vizualizări1969 Autor: Ziarul National
„Promo-LEX”: Candidatul PD, Marian Lupu, FAVORIZAT de CEC pentru a figura cu nr. 1 în buletinele de vot. Partidul ar fi cheltuit deja un MILION de lei


Comisia Electorală Centrală (CEC) și-ar fi încălcat propria decizie cu privire la zilele și orele când pot fi depuse documentele pentru înregistrarea candidaților în cursa electorală și, astfel, a favorizat indirect candidatul Partidului Democrat la prezidențiale, Marian Lupu, înregistrându-l cu nr. 1 în buletinele de vot.

Concluzia aparține observatorilor de la „Promo-LEX” care au lansat al doilea raport de monitorizare a campaniei electorale, pentru perioada 24 august - 13 septembrie curent.

Potrivit lui Pavel Postică de la „Promo-LEX”, pentru a aduna cât mai rapid semnăturile, Partidul Democrat ar fi scos la muncă primarii în afara orelor de serviciu și chiar sâmbăta pentru a autoriza listele cu semnături, ceea ce reprezintă utilizarea resurselor administrative în favoarea unui candidat.

Sursa a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că PD a adunat semnături în 414 localități, 311 dintre care sunt conduse de primari democrați. Totodată, același partid ar fi organizat colectarea de semnături în cel puțin două instituții publice - în primărie și la școală.

Încălcări au fost semnalate și în cazul altor candidați. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, președintele grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în favoarea candidatului liberal la prezidențiale, Mihai Ghimpu, a recepționat și a depus listele la CEC în timpul orelor de serviciu.

Semnături a colectat în favoarea candidatului PPEM, Iurie Leancă, la fel în timpul orelor de muncă, și vicepreședintele raionului Cantemir.

La Cioc-Maidan, colectau semnături și două asistente sociale din sat, iar în alte cazuri s-au implicat în proces și alte persoane decât cele înregistrate de CEC în grupurile de inițiativă.

„Promo-LEX” a mai observat că atât partidele politice, cât și candidații care și-au anunțat intenția de a participa la alegerile din 30 octombrie și-au intensificat activitățile cu tentă electorală, fiind constatate cel puțin 27 de activități cu tentă electorală în favoarea a opt partide politice/potențiali concurenți (PSRM/Igor Dodon, PP PN, PDM/Marian Lupu, Valeriu Ghileţchi, PPEM/ Iurie Leancă, PPPDA/Andrei Năstase, PPPAS/Maia Sandu).

Totodată, trei grupuri de inițiativă care au prezentat la CEC listele de subscripție, au declarat în rapoartele financiare totalizatoare cheltuieli mai mici decât cele estimate de „Promo-LEX” sau au declarat că nu au avut niciun fel de cheltuieli. Potrivit estimărilor Misiunii de Observare, aceste grupuri de inițiativă nu au reflectat în rapoartele lor financiare totalizatoare cel puțin 85 200 de lei pentru diferite categorii de cheltuieli (PPEM – 28 555 de lei, PL – 24 999 de lei, PPPDA – 31 646 de lei). În schimb, deși grupul de inițiativă în susținerea candidatului PD a declarat cheltuieli mai mari decât cele estimate de „Promo-LEX”, a omis, însă, să reflecte în raportul totalizator cheltuieli estimate de minimum 10 599 de lei pentru remunerarea membrilor grupului de inițiativă și a voluntarilor.

Pavel Postică a mai declarat că în cadrul activităților cu tentă electorală, mai multe partide politice au suportat doar pentru publicitate stradală, în perioada de raportare, cheltuieli financiare estimate la cel puțin 1 142 000 de lei, fiind vorba de PAS – 10 000 de lei, PPDA – 2 000 de lei, PL – 179 840 de lei și PD – 950 160 de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md