Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate Info


Invitata de astăzi este Elena Cioina.

„Un expert în politici de sănătate din Moldova îl va consilia pe ministrul Sănătății de la București, Vlad Voiculescu în elaborarea reformelor și politicilor. Este vorba despre șefa Clinicii de Asistență Medicală Primară din Cadrul Universității de Medicină și fost expert la Organizația Mondială a Sănătății. Expertul s-a despărțit ieri de echipa ei, urmând să preia noua funcţie deja în următoarele zile.

„Această ofertă este o provocare pentru mine. Mi se pare corectă retragerea dintr-o funcție de conducere din proprie inițiativă, fapt mai rar întâlnit în Moldova. Mă bucur că sparg stereotipurile și în acest sens”, a declarat Ala Nemerenco pentru Sănătate INFO.

Ala Nemerenco a fost și vicepreședinte al Partidului Popular European pe care l-a părăsit în vară, menționând că vrea să se implice în diverse proiecte internaționale. Ea și-a început activitatea în calitate de medic internist la Spitalul Clinic Republican, este doctor în medicină și conferențiar al Școlii de Management în Sănătate Publică. În această vară presa din România vehicula că Ala Nemerenco ar fi fost propusă pentru funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății. Informațiile nu au fost însă infirmate, dar nici confirmate de expert.

La Chișinău a fost lansat unul dintre cele mai de elită Cluburi din domeniul Sănătății – Clubul Managerilor în Sănătate. Din el fac parte reprezentanți ai societății civile, ai organizațiilor și misiunilor internaționale acreditate la Chișinău, precum și reprezentanți ai statului și instituțiilor medicale private. Clubul își propune să devină o platformă de comunicare de nivel înalt între experți internaționali și naţionali în domeniul sănătăţii. Lansarea a avut loc la finele săptămânii trecute, iar prima temă care au pus-o în discuție cei prezenți a fost „responsabilitatea socială pentru un sistem de sănătate eficient. Clubul se va întruni odată pe lună, va avea de membri permanenți și asociați, care vor fi invitați în funcție de tema discuției.

Cum ne pot îmbolnăvi conflictele la locul de muncă și ce să facem ca să le evităm. Tema a fost abordată de experți în comunicare și psihologi la Tribuna Sănătății cu doctori, studenți de la medicină și pacienţi deopotrivă. Seminarul a fost organizat în cadrul expoziției MoldMedizin&MoldDent. Într-o atmosferă degajată, experții au explicat, în mod special, cum putem evita un conflict la locul de muncă și cum putem transforma energia negativă în una pozitivă.

Pentru că astăzi relația dintre medic și pacient, de multe ori, eșuează din varii motive, aceştia au putut afla de la trainer soluţii și secrete ale unei comunicări eficiente. Tribuna Sănătății a durat trei zile, timp în care participanții au putut afla, inclusiv, informații utile despre sindromul burn-aut sau ce înseamnă arderea profesională și cum o putem depăși.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG