Platforma DA cheamă CEC în judecată: „Au recepţionat documentele depuse de Marian Lupu în afara timpului legal”

ed087237-7187-4147-ae47-a267955c9cb5
Foto: Privesc.eu

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președintele grupului de inițiativă în susținerea acestuia la prezidențiale, Alexandru Slusari, au depus marți la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale, în calitate de pârâtă, și pe numele lui Marian Lupu, candidatul puterii, în calitate de intervenient accesoriu, se menționează într-un comunicat de presă remis de către Platforma DA.

Cei din PPDA reiterează faptul că, prin hotărârea CEC nr. 236 din 10 septembrie 2016, a fost dispusă înregistrarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, desemnat de către Partidul Democrat, sfidând legea și bunul simț.

„Astfel, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat prin hotărârea CEC nr. 113 din 18 august 2016, primirea documentelor, depuse de solicitanţi în vederea înregistrării în calitate de candidaţi la funcţia de Președinte al Republicii Moldova, se va efectua după încheierea activităţii grupului de iniţiativă de colectare a semnăturilor și până la data de 29 septembrie 2016, pe adresa: municipiul Chişinău, str. V. Alecsandri, nr.119, bir.202, după cum urmează:

a) în zilele de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00;
b) în ziua de 29 septembrie, între orele 9.00 – 17.00.

Încălcând atât propria hotărăre, cât şi legea, CEC a recepţionat documentele depuse de Marian Lupu în afara timpului legal – la data de 3 septembrie 2016, în zi de sâmbătă. Pe cale de consecinţă se constată că actele au fost recepţionate într-un interval de timp impropriu, în afara termenului instituit legal, eludându-se procedura legală stabilită”, se menționează în comunicat.

O altă hotărâre a CEC cu privire la modificarea propriului Regulament nu a fost publicată în Monitorul Oficial, așa cum stabilește legea.
Astfel, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr cer instanței restituirea documentelor depuse de candidatul puterii, deoarece a fost favorizat în mod ilegal față de ceilalți concurenți electorali.

De asemenea, potrivit hotărârii CEC, conform actului de predare-recepționare a documentelor și listelor de subscripție, prezentate de Marian Lupu, au fost recepționate spre verificare 877 de liste de subscripție cu 25499 de semnături ale susținătorilor, numeric declarate de candidat, din 29 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

Totodată, Comisia reține că 123 de liste au fost restituite fără a fi supuse verificării, deoarece numărul de semnături depășea plafonul maxim stabilit.
În urma verificării autenticității datelor din listele de subscripție, în număr de 563, conținând 16541 de semnături, 1384 au fost declarate nule și neavenite, stabilindu-se că, din totalul de semnături procesate, 15157 se consideră valabile și întrunesc cerințele legale. În aceste condiții, grupul de lucru a decis ilegal sistarea procesului de verificare a listelor de subscripție, pe motiv că cerințele minime stabilite de lege au fost întrunite.

„Dat fiind faptul că CEC a reținut doar puțin peste 15 mii de semnături de la concurentul puterii Lupu, nu există nicio garanție că cele 13 mii de semnături erau în mod legal acumulate, că semnatarii nu se regasesc în mod voit sau nevoit pe listele altor concurenți afiliați actualei puteri oligarhice. Întrucât legea spune clar că se supun verificării toate semnăturile depuse până la plafonul stabilit, era de datoria CEC să le verifice, să le confrunte cu cele ale altor concurenți electorali și să le excludă pe cele care se repetă și au fost colectate ulterior”, susține Platforma DA.

De asemenea, Andrei Năstase și Alexandru Slusari cer o transparență totală a procesului de verificare a semnăturilor tuturor potențialilor candidați, inclusiv a celor acumulate în sprijinul candidatului Platformei DA, cu participarea nemijlocită a tuturor concurenților electorali și a reprezentanților OSCE și respectarea necondiționată a rigorilor legii pentru fiecare candidat, inclusiv pentru reprezentantul puterii oligarhice, Marian Lupu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente