Platforma DA cheamă CEC-ul în judecată

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președintele grupului de inițiativă în susținerea acestuia la prezidențiale, Alexandru Slusari, au depus marţi,13 septembrie, la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale, în calitate de pârâtă, și pe numele lui Marian Lupu, în calitate de intervenient accesoriu.

Într-un comunicat al formaţiunii se menţionează că motivul acţionării în judecată constituie faptul că CEC a recepţionat documentele depuse de Marian Lupu în afara timpului legal – la data de 3 septembrie 2016, sâmbătă.

Aceasta în condiţiile în care hotărârea CEC din 18 august anunţa că primirea documentelor, depuse de solicitanţii de a se înscrie în cursa prezidenţială se va efectua după încheierea activităţii grupului de iniţiativă de colectare a semnăturilor în zilele de luni până vineri, între orele 00 – 16.00 şiîn ziua de 29 septembrie, între orele 00 – 17.00.

“Astfel, se constată că actele au fost recepţionate într-un interval de timp impropriu, în afara termenului instituit legal, eludându-se procedura legală stabilită”, se arată în comunicatul formaţiunii.

De asemenea, Platforma DA s-a arătat nemulţumită de faptul că potrivit actului de predare-recepționare a documentelor și listelor de subscripție prezentate de Marian Lupu, CEC a recepționat spre verificare 877 de liste de subscripție cu 25499 de semnături ale susținătorilor, numeric declarate de candidat, din 29 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

Totodată, Comisia a reținut că 123 de liste au fost restituite fără a fi supuse verificării, deoarece numărul de semnături depășea plafonul maxim stabilit.

În opinia liderului Platformei DA, “de fapt, CEC a acţionat în cârdăşie cu acest grup de iniţiativă şi cu acest concurent, pentru a-i crea o imagine favorabilă în faţa electoratului, inducându-se ideea falsă că acesta, în decursul a 24 de ore, a adunat un număr impunător de semnături”.

“Dat fiind faptul că CEC a reținut doar puțin peste 15 mii de semnături de la concurentul puterii Lupu, nu există nicio o garanție că cele 13 mii de semnături nu au fost folosite în mod fraudulos  în favoarea unor concurenți afiliați actualei puteri oligarhice, de exemplu Mihai Ghimpu și Iurie Leancă”,  se mai arată în comunicatul Platformei DA.

În aceste condiţii, Andrei Năstase și Alexandru Slusari cer prin instanța de judecată verificarea tuturor semnăturilor depuse, confruntarea acestora cu cele ale altor concurenți electorali și excluderea celor care, ulterior, se repetă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.