„Cei care, precum Ungaria, construiesc garduri împotriva refugiaţilor care fug de război sau cei care încalcă libertatea presei sau independenţa sistemului judiciar ar trebui să fie excluşi din UE temporar sau, dacă este nevoie, permanent", a declarat Asselborn pentru cotidianul german Die Welt.

El a susţinut că aceasta este singura cale de a menţine coeziunea şi valorile blocului comunitar.

„Gardul pe care Ungaria îl construieşte pentru a-i ţine departe pe refugiaţi devine tot mai lung, mai înalt şi mai periculos. Ungaria nu este departe de a emite un ordin de tragere împotriva refugiaţilor", a spus Asselborn.

Ungaria nu ar fi avut nicio şansă de a intra în UE dacă ar fi aplicat pentru aderare astăzi, a mai declarat politicianul luxemburghez.

Ungaria a devenit membră a blocului comunitar în 2004. Premierul ungar conservator Viktor Orban a intrat în mod repetat în conflict cu UE în ultimii ani pe teme precum migraţia, posibilitatea introducerii pedepsei capitale sau diverse reforme guvernamentale.

Ţara sa va organiza la 2 octombrie un referendum în cadrul căruia populaţia va fi întrebată dacă este de acord cu decizia UE ca solicitanţii de azil să fie redistribuiţi între statele blocului comunitar. Orban s-a opus făţiş politicii de deschidere faţă de imigranţi.

Afirmaţiile lui Asselborn vin cu câteva zile înainte ca Orban să se întâlnească cu ceilalţi lideri europeni la un summit la Bratislava menit a trasa direcţia UE după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.