Chirtoacă: La cinematograful „Guadeamus” se caută mormintele lui Bernardazzi și Schmidt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Edilul capitalei Dorin Chirtoacă anunță că cinematograful „Gaudeamus” va fi demolat pentru a afla dacă acolo se găsesc mormintele lui Alexandru Bernardazzi și a lui Carol Schmidt.

Într-un mesaj pe o rețea de socializare Chirtoacă a anunțat că la cinematograful „Gaudeamus” se caută mormintele lui Bernardazzi și Schmidt, astfel acesta urmează a fi demolat. În cazul în care nu se va găsi nimic, pe acel loc se va ridica un complex multifuncțional cu cinematograf, spații comerciale și locative.

„Crima au comis-o comuniștii (azi ei se numesc socialiști) care au construit în anii ’60, această clădire și monumentul „40 în cimitirul central, chiar pe mormintele arhitectului Alexandru Bernardazzi și al primarului Carol Schmidt. Autorizația de desființare a fost dată tocmai pentru a putea afla dacă s-au mai păstrat mormintele sau alte vestigii în subteran. Este prevăzut ca în cazul în care vor fi făcute descoperiri de acest gen atunci locul va fi păstrat și conservat în memoria personalităților sus menționate, terenul urmând a fi înlocuit. În cazul în care nu se va găsi nimic, urmează construcția unui complex multifuncțional cu cinematograf, spații comerciale și locative în așa fel încât terenul să fie valorificat conform potențialului pe care îl are”, a anunțat Chirtoacă.

Amintim că, anunțul despre demolarea cinematografului a fost făcut la începutul anului curent. Atunci Grozavu anunța că în locul cinematografului „Guadeamus” va fi realizată nouă construcție.

„Atât clădirea, cât și terenul aferent sunt propietate privată. Proiectul prevede păstrarea sălile cinematografului şi spaţiile publice pentru restaurante. Celelalte nivele vor fi spaţii locative”, a precizat Grozavu.

Astăzi, consilierul socialist din Consiliul Municipal Chișinău Alexandr Odintsov a făcut public un document, despre care spune că ar fi autorizația de demolare a cinematografului. Potrivit socialistului, actul este semnat de viceprimarul Nistor Grozavu și fostul arhitect-șef, Ion Carpov. De asemenea, Odintsov spune că pe document ar fi și semnătura edilului capitalei Dorin Chirtoacă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...