icon

Premierul a convocat o ședință privitor la livrarea medicamentelor către spitalele din țară

21-02-2015 17:42
1,200

Prim-ministrul Chiril Gaburici i-a convocat astăzi în ședință pe șefii instituțiilor de stat care administrează și supraveghează livrarea medicamentelor către spitalele din țară. În cadrul acesteia, s-au întrunit ministrul Sănătăţii, Mircea Buga, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, directorul Agenţiei de Achiziţii Publice, Simion Botnari, directorul general al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, şeful Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman și şeful Inspectoratului General de Poliţie, Ion Bodrug.

 

La ședință au fost analizate cauzele care au determinat reducerea stocurilor de medicamente în spitale. Astfel, Chiril Gaburici a calificat situaţia cu privire la criza medicamentelor drept una inadmisibilă. Premierul a cerut explicaţii de la şeful Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, pentru faptul că nu au fost luate măsuri de prevenire a unor asemenea situaţii.

 

„Agenţii economici care s-au angajat să asigure spitalele cu medicamente trebuie să-şi îndeplinească obligațiunile până la capăt. Nu putem să punem în pericol sănătatea oamenilor pentru că cineva nu înregistrează profiturile dorite. Dacă un agent economic a creat o situaţie de criză a medicamentelor, acesta trebuie penalizat sau exclus din lista companiilor care au dreptul de a participa la licitaţii. Acum ei riscă penalităţi neînsemnate. După ce penalităţile vor fi majorate, asemenea situaţii vor fi excluse”, a declarat Premierul.

 

În cadrul şedinţei s-a decis să fie înăsprite obligațiile contractuale ale furnizorilor de medicamente. Premierul a anunțat că urmează să fie formulat, în cel mult zece zile, un nou contract-cadru valabil pentru toți furnizorii, cu penalități mai dure pentru cei care nu își respectă angajamentele. De asemenea, planul de acţiuni a cuprins şi evaluarea şi stabilirea unui adaos clar la preţurile produselor industriei farmaceutice.

 

În această dimineață, Premierul a vizitat două dintre cele mai mari spitale din țară, Institutul Oncologic și Spitalul de Urgență din Chișinău. La finalul vizitei, el a declarat că situația este regretabilă, iar din cauza că unii furnizori nu își onorează angajamentele contractuale, rezervele spitalelor sunt mai mici decât de obicei. 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30