Ion Balica, medicul responsabil de asistenţa antirabică la Centrul Consultativ-Diagnostic din Bălţi, susţine că stocul de vaccinuri în această instituţie s-a epuizat de mai bine de o lună. În aceste condiţii, el nu poate să acorde ajutorul necesar pacienţilor care i se adresează, adaugă doctorul. Cel mai recent caz a fost înregistrat chiar săptămâna trecută, când un bărbat de 44 de ani din oraşul Bălţi a fost diagnosticat cu rabie.

Medicul mai spune că, în urma acestui incident, au fost contaminaţi şi alţi membri ai familiei şi că nu le poate acorda asistenţa necesară, întrucât în instituţie nu există nicio fiolă de vaccin antirabic.

Întrebat care ar putea fi consecinţele, dacă în continuare în spitale vor lipsi vaccinurile antirabice, medicul a spus că:

Şeful adjunct al Centrului de Sănătate Publică Bălţi, Veaceslav Chişlari, a recunoscut că în spitalele din municipiu lipsesc vaccinurile antirabice, dar a declarat că în următoarele zile problema va fi soluţionată. La rândul lor, reprezentanţii Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii au spus că, în urma solicitării parvenite în această săptămână, au expediat astăzi vaccinuri spitalelor din Bălţi. Amintim că, zilele trecute, un bărbat în vârstă de 39 de ani din satul Tănătari, raionul Căuşeni, a murit după ce a fost muşcat de propriul câine, care avea rabie. Contactul cu animalul a avut loc în urmă cu două luni, iar patrupedul a murit la două zile după incident. Victima nu s-a adresat imediat la medic. Bărbatul a fost internat la Spitalul Raional Căuşeni abia peste câteva săptămâni. Săptămâna trecută a fost adus în capitală, dar medicii nu au putut să-l salveze.