Un post SMURD, inaugurat la Edineț: 13 paramedici vor acorda primul ajutor calificat// VIDEO

Un nou post al Serviciului Mobil Reanimare și Descarcerare a fost inaugurat joi, 8 septembrie, la Edineţ. Conform informațiilor operative, de serviciile SMURD Edineț vor putea beneficia peste 20 mii de oameni din oraș, dar și alte persoane care se află la o distanță de 15-20 km de acestă localitatea.

Deschiderea stației SMURD a fost posibilă după ce salvatori, pompieri, dar și asistenți medicali au fost instruiți pe parcursul a cinci săptămâni de formatori ai Serviciului Situații Excepționale.

Paramedicii vor interveni pentru a ajuta oamenii  în urma accidentelor rutiere,  în cazuri de traumatism, dar și în situații de  stop cardiac. În cadrul staţiei SMURD 13 paramedici vor acorda primul ajutor calificat în caz de urgență persoanelor care se vor afla în dificultate.

Din echipajul SMURD vor face parte trei paramedici, dintre care doi salvatori și un asistent medical. Aceștia vor lucra în ture de 24 de ore pentru a putea interveni la necesitate.

Pentru a solicita echipajul Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare în situații de urgență oamenii pot apela serviciile 901, 902  sau 903, iar operatorii Dispeceratului Integrat Nord vor verifica necesitatea intervenției paramedicilor.

Până în prezent, în țara noastră Servicii Mobile Reanimare și Descarcerare au fost deschise la Bălți și Cahul, la sfârșitul anului 2014.

Serviciul Situații Excepționale mai planifică să inaugureze  în scurt timp un astfel de serviciu la Comrat, dar și în alte localități din țară.

De la apariția SMURD în Republica Moldova peste 8 000 de oameni au beneficiat de primul ajutor calificat în situații de risc.

[youtube id=”jnp0WDme8_8″ start=”0″]

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.