Linkuri accesibilitate

Un sondaj realizat la Moscova îl dă perdant pe Evgheni Șevciuk la viitoarele alegeri


Favoritul cursei electorale pentru funcția de așa-zis președinte al regiunii separatiste transnistrene este Vadim Krasnoselski, președintele Sovietului suprem de la Tiraspol. Peste 25 la sută dintre respondenții unui sondaj realizat de o companie sociologică de la Moscova au declarat că și-ar da votul pentru ca acesta să devină șef al administrației de la Tiraspol. Actualul lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, ar fi susținut de doar 14 la sută dintre respondenți. Campania pentru alegerile care vor avea loc în luna decembrie începe în regiunea separatistă pe 11 septembrie.

Sondajul publicat miercuri a fost realizat de Centrul rus de studiere a opiniei publice VȚIOM. Prezența declarată la alegeri ar fi una foarte înaltă – de peste 80 la sută. Sondajul a fost realizat în perioada 29-31 august, pe un eșantion de 1200 de persoane, iar marja de eroare este de 2,8 la sută.

Sondajul a mai analizat și intențiile de vot ale locuitorilor regiunii transnistrene la alegerile pentru Duma de stat din Federaţia Rusă. Peste 71 la sută dintre cei care au cetățenia rusească ar vota pentru partidul puterii, Rusia Unită.

Liderul regiunii separatiste transnistrene, Evgheni Șevciuk, a anunțat săptămâna trecută că va candida pentru un al doilea mandat de „președinte”. Acesta a declarat că „un eventual președinte care să fie controlat de oligarhie, așa cum este controlat în prezent Legislativul, ar constitui o amenințare la adresa intereselor naționale ale Transnistriei”. Remarca este o aluzie la faptul că Sovietul suprem de la Tiraspol este controlat în proporție de două treimi de holdingul Sheriff. ”Sunt obligat să ofer o alternativă și avem toate șansele să învingem”, a spus Șevciuk.

Contracandidatul lui Șevciuk care va fi, cel mai probabil, președintele Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, încă nu și-a anunțat oficial candidatura.

Chiar dacă la modul formal campania electorală în stânga Nistrului încă nu a început, de facto aceasta se întrevede de mai multă vreme în confruntarea aproape deschisă care există între reprezentanții puterii executive, în frunte cu Evgheni Șevciuk, și cei ai puterii legislative, controlate de holdingul Sheriff prin majoritatea de două treimi din deputați din Sovietul suprem.

Previous Next

XS
SM
MD
LG